Publicerad:
Uppdaterad:

Inget OS i Sverige 2026

Av: Povel Arwidson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Senast för en vecka sedan skrev Sportbladet om arbetet för att få vinter-OS till Sverige 2026.

Men nu står det klart att de svenska OS-drömmarna är över.

Stockholm stad kommer inte söka för att få vara värd för mästerskapet.

Tanken var att Stockholm, Falun och Åre skulle samsas om att vara värd för vinter-OS 2026. En ansökan skulle vara inne senast 2018.

Nu meddelar Stockholm stad att de avbryter arbetet med att söka OS. Ett beslut som får Olof Stenhammar, tidigare ordförande för den svenska kandidaturen till OS 2004, att rasa.

– Visionslösa politiker, skulle jag vilja säga. Den här ansökan för otroligt genomtänkt och väl genomarbetad. Sverige är en känd, god organisatör av stora evenemang. Att då backa ur i det här läget är oerhört tråkigt, säger han till TT.

Svagt politiskt stöd

Anledningen ska vara att internationella olympiska kommittén dröjt med att lämna detaljerade instruktioner kring sitt nya regelverk, Agenda 2020. Utan detta kan inte tillräckliga analyser göras, och utan dem blir det politiska stödet för ett OS för svagt, enligt socialdemokraterna.

– Vi socialdemokrater har hela tiden tyckt att ett OS är viktigt för Stockholms tillväxt och utveckling. Vi tror att ett OS med den uppmärksamhet som arrangemanget ger till staden och de stimulanser det ger till Stockholms ekonomi är en viktig stimulans för ekonomi och sysselsättning. Tyvärr är vi ensamma om att tydligt ha tagit ställning för ett OS i detta läge, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

”Risker med att notan landar hos stockholmarna”

Bland de som säger nej till OS är Miljöpartiet.

– Vi vill att Stockholm ska vara en levande stad som också kan stå värd för stora evenemang. Men när det finns stora risker med att notan för arrangemanget landar hos stockholmarna menar vi att ett nej i detta läge är det mest ansvarsfulla, säger Daniel Helldén, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Kanske ansöker till 2030

Socialdemokraterna öppnar i stället upp för att söka till OS 2030.

– När vi kan se hur det nya regelverket Agenda 2020 tillämpas i praktiken kommer vi att göra en bedömning om staden ska ansöka om OS 2030. Vår ambition är att fortsätta genomföra ökade investeringar i idrott som har ett stort värde för stockholmarna. Dessa kan komma bli en del av en framtida OS-ansökan, fortsätter Wanngård.

Övriga städer som visat intresse för att få ha OS 2026 är Oslo, Almaty, Innsbruck, Calgary, Sapporo, Sion och Erzurum.

Publicerad:
Publicerad: