”Problematiskt för bilden av Sverige”

Experten om svenska dopningsfallen

Publicerad 2020-02-07

Två svenska dopningsfall inom loppet av några dagar.

Arne Ljungqvist, 88, anar oråd.

– Det här är bekymmersamt, säger en av världens främste dopningsexpert.

Vid 18.30-tiden på fredagskvällen kom beskedet att OS-brottaren Jenny Franssons B-prov analyserats och att även det gett utslag av den anabola steroiden metyltestosteron.

Bara timmar tidigare hade svensk idrott skakats av ännu ett dopningsfall då långdistanslöparen Robel Fsiha – EM-guldmedaljör i terränglöpning och flerfaldig SM-guldmedaljör – testats positivt.

Så … vad är det egentligen som händer? Har Sverige blivit en fuskande idrottsnation?

”Inte vilka som helst”

Arne Ljungqvist vill inte sträcka sig så långt. Han poängterar att det här handlar om två enskilda fall och att det är först när utredningarna är klara som vi kan konstatera vad som hänt och inte hänt.

– Men det är klart att det här är problematiskt för bilden av svensk idrott, och det är olyckligt, något annat går inte att säga. Jag menar: Vi pratar om en OS-medaljör och en Europamästare. Det är inte vilka som helst som åker dit. Det är lite bekymmersamt, säger Ljungqvist.

Vi svenskar vill gärna tro att dopning inte förekommer bland svenska idrottare.

– Visst, visst. Men det gör det. Uppenbarligen.

Arne Ljungqvist.

”Blir aldrig förvånad”

Ljungqvist har vigt närmare 50 år av sitt liv åt att bekämpa dopning. Han var med och grundade den internationella antidopningsorganisationen Wada och har även varit ordförande i IOK:s (internationella olympiska kommitténs) medicinska kommission.

Han beskrivs som en av världens främste expert inom området.

Förvånad det dig att flera svenska idrottare åker dit?

– Jag blir aldrig förvånad när det handlar om dopning. Men visst är det lite bekymmersamt att det dyker upp två svenska fall på hög internationell nivå.

– Men vi får se vad utredningarna visar. Först när de är klara kan vi dra slutsatser om huruvida det behövs mer utbildningsinsatser, kunskapsöverföring eller vad det nu är frågan om.

– Man tycker att det har funnits så mycket resonemang kring dopningsfrågor i decennier att folk borde vara informerade om vad som gäller vi det här laget. Särskilt idrottarna själva. Men det kanske inte är så? Vi får väl se.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.