”Detta är årets viktigaste tävling”

Publicerad:
Marcus Ericsson slipar formen inför Indy 500.
Foto: Tony Gutierrez / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson slipar formen inför Indy 500.

SPORTBLADET

Nu startar jakten. På en seger i Indy 500.

– Målet är en startplats bland de tio främsta, då har jag chans att utmana om segern, säger Marcus Ericsson.

Kvalet till Indy 500 avgörs en vecka innan själva tävlingen, i dag startar det första kvalsegmentet och i morgon gör de nio snabbaste upp om platserna i de tre första startleden.

– I fjol såg vi att en bra startplats har en lite större betydelse i racet, det har varit färre omkörningar de två senaste åren och det nya aeroskyddet påverkar oss också, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Vi vet ännu inte hur bilen kommer att bete sig när man ligger i kö och jag ger mig själv en bättre chans att vinna om jag tar en startplats bland de tio främsta. Jag satsar alltid högt, gör man inte det kan man stanna hemma.

”Lång tid att ta mig tillbaka”

Felix Rosenqvist, hans teamkollega hos Chip Ganassi Racing, är inte riktigt lika orolig för att en startplats längre ner ska förstöra möjligheterna till en framskjuten placering den 23 augusti.

– Kvalet är sekundärt i Indy 500, en kvalplats bland de 14 bästa räcker för att vinna. Det är inte där som tävlingen avgörs. Istället handlar det om att arbeta sig igenom hela loppet och vara på rät ställe när det ska avgöras på söndag. Då handlar det om 200 varv och det krävs att man gjort jobbet under hela veckan innan och dessutom under de första 80 procenten av racet.

Foto: Charlie Neibergall / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson (v) och Felix Rosenqvist (h).

Han hade en tuff uppladdning inför Indy 500 i maj 2019. Han kraschade tidigt under träningspassen och hade svårt att kvala in.

– Det tog en lång tid för mig att ta mig tillbaka från den kraschen, det satte sig i huvudet och jag tvekade, berättar han.

– Sedan gjorde jag ett bra race, men kraschade där också. Det var en masskrasch och där är det mer tur eller otur om man tar sig igenom en sådan.

Med vilken plan går du in i årets kval?

– I år vill ha ha känsla för bilen i trafik, inte kika lika mycket på själva banan. Vi kommer ställa in bilen för racet för att känna hur bilen ligger när den är bakom andra bilar, inte alls fokusera på en kvalset-up. Racet är för långt och händelserikt för det.

Pandemin fortsätter sätta sina spår

Årets säsong ska enligt organisatören IndyCar innehålla 14 lopp, men det har redan skett stora förändringar i schemat i takt med att coronapandemin spritt sig över USA. Det finns risk för ytterligare förändringar, men i och med att Indy 500 ger dubbla poäng blir tävlingen extra viktigt i sammandraget.

– Ser man till min plats i mästerskapet betyder detta väldigt mycket. jag hade en dålig start på säsongen och det känns som om vårt team är starkt i år, säger Felix Rosenqvist.

– Det gäller att ta med sig så mycket poäng som möjligt. Detta är årets viktigaste tävling.

Kvalet startar i kväll - Indy 500 om lite mer än en vecka.

Annas Motor - veckans snackisar 14 augusti 2020

Pole Position

Fernando Alonso

Den dubble världsmästaren i F1 jagar Triple Crown, det vill säga seger i LeMans, Monaco GP och Indy 500. I kväll startar kvalet.

2) Max Verstappen

Red Bull föraren tog hand om däcken och blev förste man att besegra Mercedes i årets VM- Nu väntar Spanien GP och en värmeböja. Kan han ta ännu en seger?

3) Brad Binder

Han tog KTM:s första seger i motoGP förra helgen, nu kör mästerskapet i Österrike. På en bana där KTM testat väldigt mycket.

4) Lejonen

De tidigare svenska mästarna från Gislaved är tillsammans med Rospiggarna obesegrade efter två omgångar av elitserien. Lagen möts på tisdag i Småland.

5) Sergio Perez

Racing Points förare är fri från COVID-19 och tävlar i Spanien i helgen.

6) Sebastian Vettel

Den tidigare världsmästaren har haft en katastrofal inledning på sin sista säsong hos Ferrari. Nu agerar teamet och till helgens deltävling i Spanien får han ett helt nytt chassi.

7) Robert Dahlgren

Mästaren i STCC och hans konkurrenter startar säsongen på Gellersåsen. 14 förare är anmälda, däribland tidigare världsmästaren Rob Huff, fjolårstvåan Tobias Brink och Mikaela Åhlin-Kottulinsky som vann på banan för två år sedan.

8) Ken Block

Han gör comeback när VM i rallycross kör sin premiär i Höljes nästa helg. Då kör i supportklassen ” projekt e” där bilarna är eldrivna. I samma klass tävlar Mads Östberg.

9) Jonas Kruse

Den förre svenske mästaren gör comeback när rally-SM startar om med Snapphanerallyt. Han kör med 15-åriga kartläsaren Maja Bengtsson. Tävlingen genomförs utan publik.

10) Misano

Den 11–13 september tänker motoGP släppa in 10 000 åskådare till deltävlingen i San Marino, anläggningen tar normalt 110 000 åskådare. Säsongen har också förlängts till 14 lopp med final i Portugal den 14 november.

Motorstopp

Marc Marquez

Den flerfaldige världsmästaren i motoGP skadade sig i premiären och har opererats. Han har inte tagit målflagg i något lopp i år och missar även helgens tävling i Österrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE