På torsdagskvällen drog EM i handboll i gång i Norge och Österrike (i Sverige är det premiärfest i morgon) med fyra matcher.

Det blev fyra väntade segrar direkt:

Tyskland vann med 34–23 mot svaga Nederländerna.

Vitryssland, en dark horse i detta EM, besegrade Serbien med 35–30.

Kroatien pressades i 30 minuter av Montenegro i Balkanderbyt. Montenegrinerna ledde i paus med uddamålet innan Kroatien kunde vända direkt i andra och vinna med 27–21 efter en fin andra halvlek.

Spanien, de regerande mästarna, slog tillbaka mästerskapsdebutanten Lettland med 33–22.

”Lite nonchalant”

Den stora snackisen blev i stället den mindre orgien i direktröda kort på premiärkvällen.

Hela tre storstjärnor skickades av planen tidigt i matcherna:

Tyske superstjärnan Uwe Gensheimer drog en straff rakt i ansiktet på den nederländske målvakten, som stöp till golvet och blev liggande en stund. Den typen av skott kan numera bestraffas med rött kort direkt och så skedde också.

– Slarvigt skjutit. Det känns som att han är lite nonchalant där, säger TV10:s expert Claes Hellgren om Gensheimer.

Dubbla, spanska röda kort

Hellgren efterlyser nu huvudskydd.

– När kommer man att fram ett huvudskydd till målvakterna med tanke på hur mer frekventa hjärnskakningarna blivit, säger han.

I det spanska laget fick både Jorge Maqueda och Viran Morros syna det röda kortet efter att träffat motståndare i ansiktet med handen eller armen i försvarssituationer.

De var mer kontroversiella och handbolls-Europa frågar sig nu om domarna ska fortsätta hålla den nivån. I så fall kommer det att hagla röda kort i EM.