Sopgubben ”Zacke” får nyckelroll i kväll

Höll världsklass mot Danmark i förra EM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ZAGREB. Han stjäl bollar, fångar returer och dyker upp när det luktar målchans.

Mattias Zachrisson är landslagets ”sopgubbe”.

– Jag har alltid haft en förmåga att fånga bollen i svåra situationer, säger måltjuven inför semifinalen där han får en nyckelroll sedan Albin Lagergren lämnat återbud.

Svaga svenska kantavslut har blivit en trist följetong under EM och nu pratas det om hur alla missar satt sig i huvudet på spelarna.

Men inte hos högerkantens Mattias Zachrisson.

– Jag har bara haft två kantavslut på hela mästerskapet. Det har mest varit mål på kontring och från linjen för mig. Så det är inget som satt sig i mitt huvud i alla fall, säger Zachrisson.

En närmare titt i den officiella statistiken säger att Zachrisson faktiskt har gjort ett mål på fem skott från kanten.

Hellgrens påfund

Men oavsett det: Zachrisson får i stället plocka fram ”sopgubben” som finns i honom.

Det var TV3:s expert Claes Hellgren som inför EM började kalla 27-åringen för ”garbage player”, ett uttryck från den amerikanska basketligan, för hans osvikliga förmåga att sno åt sig bollar, vinna returer och hela tiden dyka upp där bollen är.

Han samlar helt enkelt upp soporna på planen och förvandlar dem till mål.

– Jag har alltid haft en förmåga att fånga bollen i svåra situationer, säger Zachrisson som köper epitetet.

Världsklassmatch mot Danmark

Några kanske minns hur han i EM 2016 vann en luftduell om bollen med Mikkel Hansen trots att dansken är ett par decimeter längre.

– Man hoppar väl vid rätt tillfälle och möter bollen med rätt tajming, säger Zachrisson.

EM-matchen 2016 mot Danmark är en av ”Zackes” bästa landskamper. Han var lite överallt, knorrade in kvitteringen i slutsekunden och fick i Sportbladet.

– Klart man har goa känslor därifrån, säger han.

Sedan Sportbladet pratade med Zachrisson på torsdagen har det blivit klart att han får en ännu större roll i kvällens semifinal än det var tänkt.

Ersätter Lagergren på högernio

På fredagsmorgonen kom nämligen beskedet att Albin Lagergren missar resten av EM på grund av en hjärnskakning. Andreas Cederholm är inkallad som ersättare men det högst troliga är att det är Zachrisson som får kliva upp och bli förstavalet på högernia.

Det var ”Zacke” som avlastade Lagergren på positionen mot Norge sedan Johan Jakobsson fått kasta in EM-handduken, också han med hjärnskakning.

Där spelade han mycket i Guif under Kristján Andrésson och i dubbellandskampen mot Tyskland i mars i fjol var Zachrisson ensam högernia och blev bäste, svenske målskytt med sju fullträffar i varje match.

Semifinalen Danmark-Sverige sänds i TV3 på fredagen klockan 20.30!

Publicerad: