Stark comeback i matchen av stjärnskottet

Publicerad 2020-11-28

Stjärnskottet Nina Dano fick en tung start i första EM-genrepet mot Ungern.

– Det märks att man är orutinerad, säger hon.

Men 20-åringen kom tillbaka starkt i andra halvlek.

Sverige inledde skakigt och stressigt mot Ungern i den första matchen i helgens dubbelgenrep mot Ungern inför EM.

Följden blev många tekniska fel och hafsiga avslut i kombination med svagt försvarsspel – och 9–4 till Ungern efter 13 minuter.

En av de största ”syndarna” var Nina Dano, 20-åringen som är yngst i truppen och bara varit med på en landslagssamlig tidigare. Hon bokfördes för flera tekniska fel och en utvisning i matchens inledning.

– Det märks att man är orutinerad och jag var kanske inte fullt med i huvudet i början, säger hon.

Fick börja om på noll

Men förbundskapten Tomas Axnér bytte ”på klockan” i den här matchen och när han kastade in en nästan helt ny uppställning, som på papperet ingalunda är en komplett förstasexa, efter en kvart vände Sverige och gick till paus med 14–12.

Efter matchen i morgon ska truppen bantas med två spelare inför avresan till EM. Axnér valde därför att byta runt friskt i kvällens match i Trollhättan och luftade hela truppen.

I andra halvlek följdes lagen åt hela tiden och då visade Dano varför hon stormat in i landslaget i höst och, efter Hanna Blomstrands skada, kan ta en bärande roll på högernio i EM trots sin orutin.

Sävehofstjärnan smällde då in fyra mål på tolv minuter.

– Jag fick börja om på noll liksom och gick rakare på mål. Det var väldigt skönt att det fungerade, säger Dano.

Axnér:

– Det var jättestarkt av Dano att komma tillbaka på det viset.

Vill se fler kantavslut

Han var nöjd med hur laget om tillbaka efter den nervösa starten och framför allt med andra kvarten i första halvlek och inte minst med försvarsspelet under den perioden.

Matchen blev jämn in i det sista. Ungern kunde vinna med 28–27 efter att Sverige missat sista anfallet (Kristin Thorleifsdottirs distansskott blockades).

De tekniska felen var många: Sverige ”vann” dem med 14–11 och Blågult hade dessutom fem utvisningar mot en för ungerskorna.

Axnér vill se fler kantskott framöver.

– Vi hade lite för få kantavslut i matchen. Där behöver vi titta på längre spelföljder. Å andra sidan hade vi väldigt många avslut på mittsex i dag, 13 eller 14 stycken. Det hade räckt att vi hade satt något till av dem så hade det blivit oavgjort.