Skipagötu låg bakom allt – Sävehof vann första finalen

Publicerad 2023-05-20

Sävehof har kopplat ett tidigt grepp om SM-finalserien mot Kristianstad.

Partillelaget vann den första av fem finaler på bortaplan efter stor uppvisning av Elias Ellefsen á Skipagötu.

– Han är helt magisk, säger C Mores expert Jennie Linnéll.

Handboll

Både Kristianstad och Sävehof har seglat igenom slutspelet fram till final utan några egentliga svårigheter. Men i den första SM-finalen lagen emellan var det bortalaget Sävehof som drog det längsta strået och vann med 29–34.

Gjorde ett ryck

Efter en jämn inledning där lagen växlade mål med varandra var det Sävehof som gjorde ett ryck i den första halvleken. Bortalaget gick ifrån till en sexmålsledning efter drygt 20 minuter, och Kristianstad hade svårt att svara. I halvtid var dock skillnaden nere på tre, men i den andra drygade Partillelaget ut ledningen och vann till slut med 29–34.

Andreas Cederholm och Elias Á Skipagøtu i duell.

Skipagötu matchhjälte

En stor faktor till att det var bortalaget som tog hem den första SM-finalen var den färöiske mittnian Elias Ellefson á Skipagötu. 21-åringen låg bakom det mesta i offensiv väg, och stod för fyra mål och åtta assist.

– Jag tycker han är helt magisk. Han ligger bakom Sävehofs sju, åtta första mål. Han vinner kampen, han skapar ytor. Det räcker inte att ta bort hans spel när han ligger bakom så mycket annat, säger C More expert Jennie Linnéll.

Samtidigt spikade målvakten Simon Möller igen totalt bakåt och Sävehof kunde hålla Krisitanstad på ett relativt komfortabelt avstånd under hela andra halvlek.

Efter matchen var det, trots vinsten, en återhållsam Skipagötu som nådde C Mores mikrofon.

– Vi har det tungt stundtals idag, men vi står som vinnare så vi gör det okej. Jag är jätteglad, men det är bara en match än så länge, säger Sävehofsspelaren.

Sävehof vann den första av fem SM-finaler på bortaplan. Nästa final spelas måndagen den 22 maj i Partille Arena.