”Bästa är att inte skicka någon”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

BRUKSVALLARNA. Sverige skickar reducerad trupp medan Norge ser ut att maxa lagen till Ruka.

Svenska landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson är ärlig med att saker är väldigt svårbedömda. Men en sanning tror han sig ha hittat ur ett medicinskt perspektiv.

– Ur den aspekten hade det bästa utan tvekan varit att stanna hemma, säger han.

Förbundsläkare Per ”Pliggen” Anderssons ord väger tungt när landslaget ska försöka hitta en lösning på ett så smittsäkert resande och tävlande som möjligt under världscupen. En svår avvägning.

– Det finns inga facit, vi jobbar utifrån den erfarenhet vi har sedan tidigare och försöker hitta något som är rimligt. Men är det 20, 5 eller 2? Det handlar om att hitta en rimlig risk, säger han.

Han är i ständig dialog med andra förbundsläkare i skidvärlden.

– Jag tycker medicinskt finns det en tydlig samsyn kring de här frågorna. Men vi kan bara ge de medicinska råden, det är förbunden som fattar besluten. Men vi har en väldigt bra dialog, säger han.

Norge ser ut att göra en annan bedömning inför Ruka och skickar fulla lag 10+10. Hur ser du på det?

– Vi fokuserar på vår trupp, jag är ödmjuk inför att man kan komma till olika slutsatser. Det finns inget facit men vi jobbar med minskade grupper som ett sätt att minska smittspridningen.

”Alla nya innebär risk”

Men på dig låter det som att medicinskt vore det bästa att inte åka alls?

– Ja, ur ett medicinskt perspektiv är det utan tvekan så att det bästa hade varit att stå över. Men det är samtidigt inte helt okomplicerat heller. När vi är samlade under lång tid så är det också en riskminskning, det kan till och med vara mindre riskfyllt för enskilda individer än att vara hemma, säger Per Andersson.

Efter tävlingarna i Bruksvallarna kommer dock landslagsåkarna att åka hem till sina respektive hemmiljöer innan avresa. Men det gäller att bibehålla bubblan.

– Alla nya sociala kontakter innebär en risk, men håller man sig i lägenheten är det ingen skillnad, säger landslagsläkaren som har ytterligare ett möte kvar med förbundet innan trupputtagningen blir klar i morgon.

Men du har inte fått några nya sjukdomssignaler från åkare eller personer i deras bubbla?

– Nej, ingenting. Jag är glad så länge min telefon är tyst, säger ”Pliggen” Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN