Hyllas efter modiga beslutet: ”Har fått så mycket kärlek”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Loui Sand meddelade i dag att hon avslutar sin handbollskarriär och nu har ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

Det är ett beslut som hyllas på sociala medier.

– Jag har fått så mycket kärlek, det går inte ens att ha på telefonen så mycket som det plingar, säger Sand till SVT.

I dag bekräftade handbollsspelaren Loui Sand att kontraktet med den franska klubben Fleury är brutet – som 26-åring väljer hon att avsluta sin karriär.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på, vilket på ett sätt har varit skönt. Jag är född i fel kropp, säger Sand i podcasten Utkast.

– Jag väljer att gå ut med det på mitt egna sätt, med mina egna ord. Hade en helt anonym 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori hade det med största sannolikhet gått de flesta obemärkt förbi.

Under kvällen berättar Loui Sand – i en intervju med SVT – om beslutet att ställa sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

”Första gången jag ser en framtid”

– Jag har läst på väldigt mycket och har haft kontakt med vissa människor runt omkring mig, men det är mycket nytt för mig också. Vi får väl se hur allt blir. Men det är första gången jag ser en framtid. Jag blickar framåt och det känns underbart att jag äntligen ska få leva mitt liv som jag alltid velat innan, säger hon.

Samtidigt berättar hon att när hon väl får diagnosen könsdysfori så får hon börja gå på hormoner och tillsammans med läkare och psykologer kan hon bestämma om och vad hon vill operera.

Hyllas på sociala medier

Flera stora handbollsnamn och andra idrottsprofiler har hyllat Loui Sands för hennes mod att våga prata öppet om sitt beslut.

Flera av Sands landslagskollegor, bland andra Jenny Alm, Hanna Blomstrand och Linn Blohm kommenterar hennes inlägg i sociala medier med hjärtan. Den före detta svenske förbundskaptenen Per Johansson (numera förbundskapten för Montenegro) skriver på Twitter:

Finaste Loui”.

Även Anton Hysén uttrycker sin beundran för Sand:

Du är en förebild! Världens bästa Loui. Fyfan vad du är bra! Så stolt!”, skriver han.

– All kärlek jag fått på Instagram och Facebook, privata meddelanden och vanliga meddelanden, det är helt obeskrivligt. Jag förstod att det här skulle skrivas i media, men den här kärleken jag fått, det trodde jag aldrig. Jag har fått så mycket kärlek, det går inte ens att ha på telefonen så mycket som det plingar, säger Loui Sand om stödet, till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE