Svensk drömstart – krossade Schweiz

Publicerad 2020-01-10

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Sverige körde över Schweiz i EM-premiären.

Andreas Palicka storspelade både bakåt och framåt (!) och Sverige krossade Schweiz med 34–21.

– Det är overkligt det här, säger Anderas Palicka i TV6.

Sverige visade ingen nåd i inledningen av EM-premiären mot Schweiz i Scandinavium. De följde visserligen med upp till 3–3 men sedan sprang Sverige ifrån Schweiz på alla sätt. Andreas Palicka stängde till i målet, Jerry Tollbring sprang in kontringar och Kim Ekdahl du Rietz plöjde skoningslöst fram med mål direkt på snabba avkast.

Schweiz tog timeout och bestämde sig för att spela med sju man framåt och lämna målet tomt.

Men det straffade sig. När Palicka fortsatte plocka bollar kunde han dessutom slänga in mål i öppen bur två gånger om till 10–5 och 11–5.

Schweiz fortsatte envisas med att spela utan målvakt i offensiven men fick se mål på mål rinna in i den öppna buren.

– Det är ofattbart, konstaterade Robert Perlskog och Claes Hellgren.

Till slut gav man upp den taktiken men i paus ledde Sverige matchen med 20–13 efter att Palicka stått för elva räddningar, två mål och ytterligare två assist.

Konstmål från debutanten

– Nu ska vi fortsätta och vinna även andra halvleken, sa förbundskapten Kristján Andrésson.

Men riktigt samma fart var det inte andra akten.

Sverige kontrollerade matchen som gick ner i tempo. Halvlekens prestations stod EM-debutanten Valter Chrintz, 19, för när han konstmålade i matchens slutskede när han fångade en boll i luften med ryggen mot mål och liggande i luften kastade in den. Hans första EM-mål.

Slutsiffrorna skrevs till 34–21 och Andreas Palicka fick rättmätigt priset som matchens lirare.