”Inte önskat mig något lika mycket som det här”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mamma Viktoria Öberg har aldrig hört Hanna Öberg så uppgiven som efter stafetten.

Men stjärnan vände besvikelsen till ett efterlängtat brons.

– Åh herregud. Jag tror inte jag önskat mig något lika mycket som det här, säger mamma Öberg i tårar.

Det var en blytung gårdag för Hanna Öberg. I guldläge bommade svensk skidskyttes stora affischnamn fyra skott och medaljdrömmen gick upp i rök.

Efteråt var Öberg knäckt.

– Hon var väldigt, väldigt, väldigt ledsen och uppgiven. Det var som att det inte spelar någon roll, det kommer inte gå vägen ändå. Det är sällan eller aldrig jag hört henne så uppgiven, säger mamma Viktoria Öberg.

”Vilken lättnad”

Men Hanna Öberg lyckades vända besvikelsen. När det var dags för det sista skyttet på VM:s sista dag hade hon återigen satt sig i guldläge. Det blev två bom och medaljen riskerade att försvinna igen. Men Öberg spurtade ner polskan Monika Hojnisz-Starega och tog den efterlängtade medaljen.

Hemma i Svensbyn svämmade känslorna över.

– Vilket lättnad. Det är helt otroligt. Jag tänkte när hon gick ut att hon kommer att sälja sig dyrt. Hon kommer aldrig ge sig om det så är det sista hon gör, säger Viktoria Öberg och fortsätter:

– Jag är lite vidskeplig och sa till Elvira i går att jag skulle göra precis som jag brukar så kanske det går vägen. Jag satt helt själv så att ingen annan skulle få störa.

”Klart man blir stolt”

Öberg fortsätter:

– Det här betyder jätte, jätte, jättemycket för henne. Att hon kan få till det och visa att hon har det i sig någonstans. Det är väldigt, väldigt imponerande. Jag är så jättestolt och glad för hennes skull.

När Elvira Öberg gick i mål som 26:a åkte hon direkt fram till Öberg och gav henne en kram.

– Jag grät. Lyckan att se Elvira så glad för Hannas skull när hon själv gjort ett halvdant lopp och ändå är hon så glad och direkt. Det är klart man blir stolt, säger mamma Öberg och brister ut i gråt igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE