Corona kan bromsa antidopningsarbetet

Publicerad 2020-03-17

OS-planen ligger kvar, meddelar IOK.

Samtidigt kan coronakrisen ha skapat en större möjlighet för fuskare att komma undan.

– Det är inte helt orimligt att tänka sig i ett internationellt perspektiv, säger Svensk antidopnings Tommy Forsgren.

IOK meddelade under tisdagen att man fortfarande inte frångår planen med OS i månadsskiftet juli och augusti trots den rasande coronakrisen runt om i världen.

Ett OS innebär också alltid ett intensifierat antidopningsarbete från Wada och lokala antidopningsorganisationer. Men också det är ett arbete som blir betydligt svårare i coronatider. Med kraftiga reserestriktioner som dessutom förändras varje dag blir det svårt att bedriva tester i många miljöer och dessutom försvinner många tävlingstillfällen där de aktiva potentiellt annars hade riskerat att bli testade.

Tommy Forsgren är senior rådgivare på Svensk antidopning, precis som många andra jobbar han och stora delar av RF just nu från respektive hemmakontor. Men när det kommer till uppsökande dopningstester fortsätter arbetet, säger han.

Testar inte om aktiva hävdar sjukdom

– Det är allmän hygien och handsprit som gäller där som för alla andra, säger han om testpersonalens arbete.

Men om en aktiv öppnar dörren och hostar och säger att man känner sig sjuk, blir de testade ändå?

– Enkelt uttryckt, nej. Men det är en svår situation där varje provtagare måste ta adekvata beslut. Men självklart ska inte vår personal riskera smittspridning.

Han vill inte uttala sig om strategier och testplaner men medger att det är mer komplicerat än tidigare.

Med de reserestriktioner som finns, är det möjligt för en idrottare att undkomma testning om man håller sig i land med inreseförbud eller liknande?

– Det blir spekulation men det är inte helt orimligt att tänka så i ett internationellt perspektiv. Men återigen så landar man i frågan om vad som är viktigast just nu, vi vet att det viktigaste i världen just nu inte är antidopningsarbetet, säger Forsgren.

”Vill rena aktiva ställa in?”

Tror du fler fuskar på grund av det här?

– Generellt måste man har väldigt god inblick i antidopningsarbetet om man ska planera och resonera utifrån rådande situation. Ska man spela med de korten måste man känna till väldigt mycket, annars chansar man precis som vanligt.

Borde de här svårigheterna rörande antidopningsarbetet vara en faktor för IOK att ta hänsyn till när de bestämmer om spelen ska genomföras som planerat?

– Det är en fråga som är långt över vår politiska nivå. Retoriskt kan man ju fråga sig om rena idrottsutövare är beredda att flytta eller ställa in OS bara för att fuskare eventuellt fått större utrymme? Jag har inte svaret, men någonstans där landar vi, säger Tommy Forsgren.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.