Omtalade OS-bilderna hyllas av Harlaut

Publicerad 2022-02-10

PEKING. Det är inte svårt att förstå varför tv-bilderna från Big Air-tävlingarna har fått stor uppmärksamhet. 

Mitt på ett enormt industriområde med nerlagda stålfabriker har det 64 meter höga hoppet smällts upp. 

– Det kanske inte är det vackraste… men hoppet i sig är världsklass, säger den svenske stjärnan Henrik Harlaut som tog ett OS-brons på arenan.

När Peking arrangerade sommar-OS 2008 stängdes det stora området med stålfabrikerna i den västra delen av staden ner för att både luften och staden skulle rensas upp. När Peking nu återigen har ett OS är spelens mest omdiskuterade tävlingsarena, Big Air Shougang, uppbyggt mitt i det spöklika området.

– Det känns som att hoppet är skapat i en virtuell värld, kommenterar den amerikanske freeskistjärnan Nick Goepper.

64 meter högt

Taxichauffören som ska köra oss ut till Bir Air-tävlingen berättar att han bor i ett av många höghus som byggdes av ägarna till stålfabrikerna för att personalen skulle kunna bo nära sina jobb innan allt stängdes ner. Efter en timme i bilen börjar det känns omöjligt att ett hopp byggt för världseliten ska finnas någonstans på ett fält utan slut av förfallna byggnader. Men vår förare är lugn och plötsligt uppenbarar sig det 64 meter höga skidhoppet, byggt av stål från en av de få fabriker som fortfarande är aktiva på området, enligt chauffören. 

– Det ser precis ut som Call of Duty, det känns som att vi är med i ett tv-spel, säger Colby Stevensson efter att han knep silvermedaljen i finalen.

”Finare än på sociala medier”

Den svenske freeskistjärnan Henrik Harlaut har sett bilderna som sprids på sociala medier.

– Det är ett speciellt område här men det är finare än vad det visar sig på sociala medier. Jag såg den där bilden när man ser hoppet långt ifrån och det bara är ett brunt industriområde, säger Harlaut och svarar lite filosofiskt.

– På något sätt är det väl bra när de gör ett mindre vackert område vackrare. Det här hoppet är det finaste Big Air-hoppet i hela världen egentligen så att förändra världen till något finare det är positivt. Det är otroligt att de har kunnat bygga det såhär bra från grunden.

Sveriges OS-fanbärare och fyran i finalen Oliwer Magnusson är en av få som inte har en åsikt om att hoppet är placerat på ett industriområde. 

– Jag har inte kollat upp så mycket, jag har mest tittat på hoppet, säger 21-åringen.