Sverige besegrade Irland i VM-kvalet efter självmål

Uppdaterad 2021-10-22 | Publicerad 2021-10-21

DUBLIN/STOCKHOLM. Tredje raka VM-kvalsegern är ett faktum.

Ett krampaktigt Sverige lyckades besegra ett vilt kämpande Irland med 1–0 efter ett självmål i första halvleken.

– Det var en hetsig match på planen och på läktaren, säger Magdalena Eriksson.

Efter sammanlagt 5–0 på två matcher mot Georgien och Slovakien väntade det hittills klart tuffaste motståndet i VM-kvalet när Sverige gästade Irland i Dublin.

Och precis som väntat blev det tätt och jämnt i den kalla höstluften på Tallaght Stadium.

Ett Sverige utan skadade duon Caroline Seger och Kosovare Asllani fick Filippa Angeldahl och Hanna Bennison förtroendet från start.

Just Angeldahl hade en fot med i matchens enda mål.

Självmål

Strax före halvtid lade hon en boll i djupet som damallsvenskans skyttedrottning Stina Blackstenius snappade upp. Anfallaren hade tur när hon sedan gick in i straffområdet. Först halkade Savannah McCarty och sedan gick svenskans missriktade skott på Louise Quinns vänsterklack och in i mål.

Sverige kunde hålla undan och vinna med 1–0, hålla nollan för tredje VM-kvalmatchen i rad och ta ett ordentligt grepp om kvalgruppen.

– Det blev onödigt spännande, säger Stina Blackstenius.

Ett vilt kämpande Irland hade svårt att skapa några målchanser i andra halvlek och Hedvig Lindahl sattes egentligen aldrig på några stora prov. I slutminuterna blev det svenska spelet lite stressigt i väntan på slutsignalen, samtidigt som publiken skrek fram sitt hemmalag.

– De har inte ett skott på mål, sedan skriker publiken så fort de kommer över halva plan så det låter farligt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sprucken läpp

Under tre rätt intensiva minuter, i upptakten på den andra halvleken, delade domaren ut tre gula kort. Två till Sverige, Sofia Jakobsson och Lina Hurtig, samt en till hemmalaget.

Efteråt vittnade Blågula spelare om att det var en speciell match att spela.

– Vi tog tre poäng och det är det absolut viktigaste. Det är det enda som betyder något i slutändan. Det var en hetsig match på planen och på läktaren. Det är härligt att spela sådana här matcher, det är lite brittiskt med känslorna utanpå kroppen, tyckte lagkapten Magdalena Eriksson.

Fridolina Rolfö gick runt med en sprucken läpp efter segern sedan hon mottagit en armbåge på munnen i den andra halvleken.

– Det var i en vändning, men jag vet inte vad som hände faktiskt. Jag vände och fick armbågen i ansiktet. Det händer ibland när man är lite längre att man får armbågar i den höjden, säger hon.

25 november spelar Blågult nästa VM-kvalmatch, då mot Finland. Härnäst väntar Skottland i en träningsmatch.