De aktivas reaktioner på Peking-OS

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-07-31

Sara Hector.

Vinter-OS i Peking 2022.

Det får våra svenska stjärnor att lyfta på ögonbrynen.

Inte optimalt, tycker flera. Anna Holmlund hoppas att idrotten kan göra en skillnad.

– Det är världens största land, en gammal diktatur. Klart att de har mycket problem, säger hon.

I dag kom beskedet att vinter-OS 2022 hamnar i Peking efter en knapp seger över enda konkurrenten Almaty i Kazakstan.

– Jag hörde det för en minut sedan. Jag visste inte ens att de sökte. Det blir mycket tävlingar i öst. Jag har inte ens någon uppfattning om hur backarna är eller någonting, säger alpina stjärnskottet Sara Hector, 22.

Det finns ingen snö där...

– Men gud, uppbyggt? Det är lite konstigt. Det blir säkert bra men det känns lite misskött om de inte ens har riktig snö.

"Viktigt att rättigheterna efterföljs"

Skicrosstjärnan Anna Holmlund, 27, ser problem med frågor som demokrati och mänskliga rättigheter men hoppas att idrotten kan göra en skillnad.

– Det kommer säkert att bli en jättebra tävling. Det är en arrangör med stora resurser. Men samtidigt är det viktigt att alla mänskliga rättigheter efterföljs, säger hon.

Ser du en risk att det inte blir så?

– Jag hoppas att det blir så. Det är en svår fråga. Det är världens största land, en gammal diktatur. Klart att de har mycket problem. Jag hoppas att idrotten kan hjälpa till att göra det bättre för människor där. Man måste gilla läget var man än hamnar. Det är mycket politik som spelar in som jag inte kan påverka, säger hon.

Sara Hector:

– Många ställen med stora idrottsevenemang brister demokratiskt och på många andra plan, och det är trist. Sedan är det väl inte riktigt min sak att avgöra om det är rätt eller inte.

"Alltid lite av en kompromiss"

Jens Byggmark är inte säker på att han håller på 2022, och är inte heller helt säker på att det blir bästa möjliga förutsättningar på konstsnön i Kina.

– Det är alltid lite så på OS, att det blir lite av en kompromiss och inte bästa förhållande för en rättvis tävling. Men samtidigt är vi ganska vana vid konstsnö och det är samma för alla. Bara det inte blir för varmt.

När det gäller de politiska frågorna väljer han att inte svara.

– Jag brukar sällan gå in på det politiska i min idrottsliga karriär. Har man inget sagt om det, så har man inget dumt sagt, säger han.

"Viktigt IOK förändrar"

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg ser Peking som det väntade valet och tror att mästerskapet kommer att leva upp till kraven.

– Det finns kritik både mot Kina och Kazakstan. Problemet är att det inte funnits några andra städer som sökt, som till exempel Stockholm. Det viktiga nu är att IOK försöker förändra förutsättningarna med ökad transparens, ekonomiskt bidrag och så vidare.