Vattenflaskan går inte att analysera

Tungt bakslag för dopningstestade Jenny Fransson

Publicerad:

SPORTBLADET

Jenny Fransson hoppades att en vattenflaska skulle rentvå henne.

Nu tvingas den 32-åriga brottaren, som testat positivt för dopning, ge upp det hoppet.

– Det är inte möjligt att testa den, säger Tommy Forsgren på Svensk Antidopning till Sportbladet.

Den 9 januari testades brottaren Jenny Fransson positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Brottaren misstänker själv sabotage och har bett om att få sin vattenflaska analyserad.

Under tisdagen sa Fransson till Radiosporten att det fortfarande inte skett.

– Jag fick veta att RF skulle hjälpa mig att analysera den men det har de inte gjort. Just nu är den i Stockholm, inte analyserad, säger Fransson.

”Frågat de som är bäst i världen”

Där kommer den förbli tills Fransson själv hämtar den. Det är beskedet efter att två laboratorium bedömt det som en omöjlighet att analysera flaskan på jakt efter dopningsrester.

Jenny Fransson efter OS-bronset 2016.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jenny Fransson efter OS-bronset 2016.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

– Det är idrottsutövaren som har ansvaret att styrka sin berättelse eller sina teser. Här har vi dock sagt att vi i den mån det är möjligt ska se om det går att analysera flaskan men av de laboratorier vi varit i kontakt med är det inget som kan göra det, säger Tommy Forsgren, som utreder dopningsärenden på Svensk Antidoping, till Sportbladet.

Vilka har ni frågat?

– Vi har frågat de vi har kontakt med. Det är dels vårt eget i Huddinge och dels det i Köln som anses vara bäst i världen på analyser.

Varför kan de inte göra det?

– Det kan inte jag svara på eftersom jag inte är den som varit i direkt kontakt med dem. Men det har väl med analystekniska skäl tror jag. Det är inte möjligt att göra det, som vi förstått det.

”Sträckt oss så långt vi kunnat”

Vad händer med flaskan nu?

– Den är hennes så jag vet inte vad hon gör med den, säger Forsgren och betonar:

– Det är viktigt att understryka att det är idrottsutövaren som har ansvaret att styrka sin berättelse. Vi har försökt och har sträckt oss så långt vi kunnat när det gäller just det här delen.

Jenny Fransson säger till Radiosporten att hon hoppades att vattenflaskan skulle kunna förklara hur hon fått i sig det förbjudna preparatet.

– Skulle det visa sig att det var i vattenflaskan så vet jag ju att det är där det kommit. Då skulle jag direkt misstänka att någon gjort det mot mig. Just nu vill jag bara veta var det kommer ifrån.

Nu fortsätter utredningen mot Fransson.

– Det är fortfarande förundersökningssekretess, säger Tommy Forsgren som därför inte kan avslöja vad nästa steg blir.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN