Skidskyttelivet efter Pichler: ”Lite roligare”

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2019-11-26

Wolfgang Pichler förde skidskyttelandslaget till stora framgångar med sin hårda stil och sitt stora engagemang.

Hur blir det nu, när demontränaren tackat för sig?

Lite tommare, men också lite roligare.

– Det underlättar mycket för motivationen, säger stjärnan Hanna Öberg.

När Wolfgang Pichler nu har lämnat landslaget och ersatts av nye huvudtränaren Johannes Lukas är det inte så att allt som Pichler stod för har kastats över ända.

Tvärtom är mycket i den vardagliga träningen sig lik. Men det finns små förändringar – som gör stor skillnad.

– I grunden tränar vi ganska likt som tidigare, och det är ju skönt, vi har en trygghet i att det har funkat väldigt bra för det här laget. Men med Johannes kan man ha ett samtal runt träningen, Wolfgang var lite mer ”så här är det”, och så var det inte så mycket diskussion kring det, säger stjärnan Hanna Öberg.

– Sedan är det lite mer individanpassat, vi tränar inte exakt samma i styrketräningen. Och det är lite mer variation i träningen jämfört med tidigare, lite mer fartinslag… lite…

TT:...lite roligare?

– Ja, kanske. Lite kreativare och det är något som jag skulle säga underlättar mycket för motivationen, speciellt under de här lite tyngre perioderna. Vi har gjort ganska samma sak i, i alla fall fyra år och jag tror att det är en bra grej att bryta av lite.

Hanna Öberg får medhåll från Mona Brorsson.

– Jag gillade verkligen Wolfgangs träningsupplägg. Men hans träning blev otroligt enformig: alltid samma varv, samma sorts intervall… samma tid, samma kanal liksom. Med Johannes har det varit lite mer variation, lite olika banor, tider, det ger ganska mycket tillbaka just motivationsmässigt, att man får var med lite i skallen och tänka till lite, säger Brorsson.

"Stark person"

Nye landslagschefen Anders Byström bekräftar att ledningen försökt att möta åkarnas önskningar om förändring.

– Å andra sidan, det Pichler skapade var en väldigt stark träningskultur där alla tränade ungefär lika och det har ju uppenbarligen gett resultat så vi vill heller inte släppa det helt, säger Byström som också berättar att han försökt att renodla rollerna i organisationen, säger Byström.

– Wolfgang Pichler var en ganska stark person som var inblandad i mycket, men nu har jag lagt lite mer ansvar på tränarna. Jag har tagit mer ansvar för det strategiska arbetet runt om så att tränarna ska få vara tränare.

Och om träningsbiten inte är jätteförändrad är det ändå ett stort tomrum efter Pichler.

– Klart att man kan sakna Wolfgang, den personen han är. Det är klart att det är lite tomt utan honom, säger Hanna Öberg.

"Driven och kunnig"

Pichler sade nyligen i en intervju med SVT att "det kan låta som skryt, men jag tror att min träningsmetodik tillhör de bästa i världen". Ett uttalande som får Sebastian Samuelsson att skratta till, med värme.

– Haha, det låter som något han skulle ha kunnat säga. Wolfgang är absolut en av världens bästa tränare, det tror jag. För mig har han i alla fall varit väldigt bra och jag tycker väldigt bra om Wolfgang. Han är engagerad och driven och kunnig, säger Samuelsson.

– Han sade många gånger att ”med mig som tränare är det svårt att inte vinna medaljer”.

Något som Pichler också fick rätt i när Sverige överraskade stort på OS 2018 och tog fyra medaljer – en succé som följdes upp med tre medaljer på hemma-VM i år.

Fortsätter framgångssagan utan Pichler?

På lördag inleds världscuppremiären i Östersund.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.