Uppgifter: Kina samlar 600 OS-aktiva i Paris

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Kinesiska OS-idrottare flydde hemlandet under coronautbrottet.

Nu kommer uppgifter om att planen inför OS är att samlas mitt i ännu ett hårt drabbat område.

– Det senaste jag hörde var att de skulle samla alla 600 på ett universitet i Paris, säger IOK-ledamoten John Coates.

Foto: Erik Johansen / TT NYHETSBYRÅN

All idrott i världen står stilla. Men ännu så länge har IOK, trots mängder av frågetecken, inte backat en millimeter från att OS ska genomföras som planerat i månadsskiftet juli, augusti.

John Coates är ordförande för IOK:s koordineringskommitté inför spelen.

– Just nu pågår allt som det ska för att spelen ska invigas 24 juli, säger han till Sydney Morning Herald.

Förutom alla inställda kvaltävlingar är OS-arrangemangets största huvudvärk just nu hur spelen ska kunna genomföras utan att smittspridningen får fäste på allvar på nya eller nygamla ställen runt om i världen på grund av tävlingarna och de stora publiksiffrorna.

Dessutom har Japan i nuläget förbud mot inresa för aktiva med kinesiska pass utfärdade i Hubei samt för italienska medborgare.

5400 fall i Frankrike

Enligt John Coates har kinesernas OS-plan efter det först utbrottet i hemlandet varit att ladda på olika ställen runt om i Europa – för att sedan samlas i Paris.

– Det senaste jag hörde var att alla skulle samlas på ett universitet i Paris. Där ska alla 600 vara i karantän innan de reser till Japan. De kommer aldrig sätta någon på ett plan om de har coronaviruset, säger John Coates och fortsätter:

Ett märkligt val kan tyckas då Frankrike nu är ett av de värsta drabbade områden i Europa med 5400 bekräftade fall av viruset. Uppgifterna har inte bekräftats av någon i den kinesiska olympiska kommittén.

John Coates själv ska nu sitta i två veckors karantän efter att ha återvänt till Australien från ett möte i Lausanne, Schweiz. Han och IOK får hoppas att Japan inte tvingas genomföra liknande åtstramningar för inresor i landet fram emot OS.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE