Mejla

Per Bjurman

Publicerad:

Chicagos stjärnor är besatta av en ny titel

Publicerad:

Bjurman: Tampa Bay kommer vara ett storlag en lång tid framöver – men i år vinner Chicago

TAMPA. Unga, begåvade, älskvärda Tampa Bay Lightning kommer vinna Stanley Cup.

Men inte ännu.

Först ska Chicago Blackhawks säkerställa statusen som samtidens enda NHL-dynasti med tredje titeln på sex år.

Jag ändrade mig så många gånger på vägen att rätten till skrävel och skryt för länge sedan gått förlorad, men innan slutspelet började för snart två månader sedan sa jag faktiskt att Tampa och Chicago skulle mötas i final – efter att ha slagit ut New York Rangers respektive Anaheim Ducks i varsin konferensfinal – och att Chicago till sist skulle bli mästare.

Och det utgångstipset får jag nu se till att stå fast vid – särskilt som jag också hade Hawks som vinnare före säsongen (fast då skrev jag att de skulle slå Boston i finalen, så det är inte heller något att vara särskilt mallig över...).

Förfört en hel värld

Alltså:

Den finalserie som i natt inleds i ett Tampa där hettan i den fuktiga luften bara överträffas av hettan i den kollektiva hockeyfebern kommer sluta med att den store Jonathan Toews lyfter Stanley Cup-bucklan igen.

Lightning har under resan fram till den här festen förfört en hel värld med sin unga iver, sin explosivitet, sin blixtrande snabbhet, sin måttlösa tekniska briljans – och en självsäkerhet som snuddar vid det kaxiga men aldrig förlorar sin charm och hela tiden visat sig vara utomordentligt vägvinnande.

De är mellan varven sanslöst underhållande att titta på; hockey blir inte mer kittlande än när de så kallade trillingarna Johnson, Palat och Kucherov aktiverar raketmotorerna och skjuter fart över isen.

Och eftersom de, liksom resten av de ledargestalter som utgör kärnan i truppen, är så unga råder det inga tvivel om att Bolts kommer vara en stormakt i NHL många år framöver.

Smärta före njutning

Vad det lider har Victor Hedman säkert både en och två Stanley Cup-ringar att flasha med.

Men först måste han och kompisarna antagligen gå genom den skärseld det innebär att förlora riktigt djupt inne i slutspelet.

Så var det för Pittsburgh året innan de vann sin titel 2009, så var det för Chicago året innan första mästerskapet 2010, så var det för Boston året innan segern mot Vancouver 2011.

Det är liksom själva dopritualen för unga stjärnor på väg mot paradiset.

Och innan Tampa kommer dit ska Chicago bygga färdigt sin dynasti.

Sådana ska inte kunna existera i det moderna NHL, lönetakskonceptet syftar uttryckligen till att motverka varaktig dominans, men Blackhawks kan nu vinna sin tredje Cup på sex år och därmed är det bevisat att tillräckligt mycket talang och karaktär, parad med erfarenhet och en hunger som tydligen inte går att stilla, kan upphäva själva naturlagarna.

Besatta av att bli mästare

Toews och Kane och Keith och de andra superstjärnorna är som uppslukade av tanken på att vinna igen – och som vanligt blir de bara bättre och bättre ju närmare målet de kommer.

Därför kommer de att lyckas ännu en gång.

Deras älskvärda motståndare i årets final får vänta en säsongen till innan de kan börja bygga sin egen dynasti.

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Publicerad: