Svenska Johanna Welin bytte land – för att bli stjärna i basket

Publicerad 2016-09-14

Jagar sitt andra Paralympics-guld – med Tyskland

RIO DE JANEIRO. Johanna Welins kärlek till idrott förändrade hennes liv mer än en gång.

Hade snowboardsolyckan aldrig ägt rum… ja, då hade hon varken varit basketspelare, Paralympics-mästare – eller tysk.

– Hade du sagt det innan jag skadade mig skulle jag ha sagt att du var helt ’koko’, säger stjärnan.

”Johanna, du har ju spelat fotboll. Ska du inte testa på basket? Det kanske är något för dig?”.

På Sahlgrenska sjukhuset fanns träningsmöjligheter en gång i veckan för de som suttit i rullstol länge. Sedan Johanna Welin svarade ja på den frågan har hon varit fast, även om första träningen var ett enda virrvarr av frustration.

– Hemsk var den väl inte, men jag är envis och vill gärna vara bra på saker. När man inte är det på en gång blir det ganska frustrerade. Men det var kanske utmaningen som var kicken också, säger hon.

Johanna Welin växte upp i Töreboda och idrotten har alltid varit hennes identitet. På vintrarna åkte hon snowboard medan det på somrarna var division 2-fotboll som gällde.

Men 32-åringen drömde om någonting större än så och att det var i rullstolsbasket hon skulle bli en stor stjärna hade hon aldrig kunnat gissa.

Under en snowboardtävling i Göteborg 2004 landade hon illa efter ett hopp. Sedan dess har hon varit förlamad från höften och nedåt.

– Jag förlorade en bit av mig själv där på ett sätt, men att kunna fortsätta sporta och köra på har hjälpt mig att hitta mig själv igen, säger Welin.

Vann guld i London

Hennes Tyskland har just pulvriserat Frankrike, med 76-28, i kvartsfinalen i rullstolsbasket i Rio. Welin var med redan i London för fyra år sedan när laget vann guldet.

Då hade hon bara varit tysk medborgare i ett år.

Det som från början var ett sätt att hitta tillbaka till idrotten blev nämligen snabbt någonting helt annat. Med sin nya sport såg hon möjligheter att förverkliga de drömmar som hon hade redan innan olyckan. Men hon var tvungen att lämna Sverige.

– När jag började spela basket fanns det väldigt få damer i Sverige och det var verkligen inte aktuellt med ett landslag. Den enda chansen för mig att spela på internationell nivå med tjejer var det här. Så när jag fick förfrågan om jag kunde tänka mig att spela för Tyskland så kände jag ’varför inte?’.

Flyttade till Tyskland 2007

Welin bodde i Österrike ett år innan och pluggade tyska samtidigt som hon spelade basket i Tyskland. När hon sedan bestämde sig för att hon ville bli läkare insåg hon att det inte skulle gå att plugga i Innsbruck samtidigt som hon spelade Bundesliga-basket i München.

– Så jag tog mitt pick och pack och flyttade till München. Det har jag absolut inte ångrat.

Hon flyttade till Tyskland 2007 och efter en fyra år lång process var det nya medborgarskapet hemma.

– Det tog sin lilla tid men det funkade! Det som är väldigt kul är att rullstolsbasketen på damsidan i Sverige är på uppgång. Jag hoppas att vi snart också kan ställa upp med ett lag i VM. Jag kan tyvärr inte spela men skulle bli väldigt glad, säger Welin, som i dag kombinerar sporten med heltidsstudier.

I Tyskland finns det närmare 200 lag. Tjejer och killar spelar tillsammans och alla som vill får vara med oavsett om de är funktionsnedsatta eller inte. Pojkvännen, som hon i dag har 18 månader gamla sonen Ilja med, träffade hon just genom basketen. De spelar i samma lag.

– Han har inte nån skada, men en väldigt god vän till honom satt i rullstol så han började spela när han var elva eller något sånt och fortsatte med det. Det blir väldigt mycket basket hos oss.

Vad har den betytt för dig?

– Väldigt, väldigt mycket. Jag har fått så himla mycket från basketen som jag inte tror att jag hade fått om jag inte hade skadat mig, som att resa och träffa människor jag inte hade träffat annars kanske. Och jag har fått sporta på toppnivå. Jag är väldigt tacksam.

Tyskland ställs mot en annan vass guldkandidat, Nederländerna, i torsdagens semifinal.

Följ ämnen i artikeln