Avslöjar: Hanna Bennisons övergång slår rekord

Everton betalar mellan 1,5 och 2,3 miljoner för supertalangen

Rosengård får enligt internationella källor mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor för Hanna Bennison.

Dessutom slår 18-åringens fyraårsavtal rekord, enligt agenten Lisa Ek.

– Jag tror att det är det största kontrakt en svensk damfotbollsspelare har skrivit på, säger hon.

När Arsenal i juli värvade den brittiska landslagsforwarden Nikita Parris från Lyon för en miljon kronor var det Londonklubbens största affär hittills.

Everton ger runt det dubbla för en svensk 18-åring som suttit en hel del på bänken i Rosengård.

Hanna Bennison värderas enligt ansedda Transfermarkt till 2,3 miljoner kronor och enligt flera internationella källor till Sportbladet landade summan mellan det och 1,5 miljoner. Det gör affären med bred marginal till damallsvenskans största.

Spelarkontraktet är också rekordbrytande, enligt Lisa Ek på managementbolaget CMG (Connect Management Group). De har arbetat med Hanna Bennison i två år och tagit emot uppåt 20 intresseanmälningar för mittfältaren.

– Det är ett tiotal större klubbar som hört av sig, men det handlar inte bara om att komma ut utan att vänta på att rätt klubb kommer. Rätt klubb behöver inte vara den med högst status utan där hon kan utvecklas och växa tillsammans med klubben, säger Ek.

Djupt engagerad i unga spelare

Hur har Bennison hanterat två års väntan på att gå utomlands?

– Det är så coolt. Hon lirar bara boll. Ju mer intresse, desto hårdare tränade hon. Jag själv hade aldrig klarat av den pressen, att träna på och fokusera i det tysta om man hör om Lyon, Bayern München och Manchester City. Men så finns det en anledning att jag var en grovjobbare och ingen supertalang, säger Lisa Ek, vars spelarkarriär sträckte sig till Rosengård, Kopparbergs Göteborg och Fiorentina.

Det blev Everton till sist. Fjolårets tabellfemmor bockade i alla rutor, enligt Ek. De har en långsiktig satsning, är ekonomiskt starka, de är på uppgång, de har god omklädningsrumskultur och har värvat friskt i sommar, inte minst Nathalie Björn och Anna Anvegård.

Dessutom är ledarna, inte minst tränaren Willie Kirk, djupt engagerad i sina spelares utveckling.

”Det bästa – sett till hela värdet”

– Han vill att spelarna ska prova, göra misstag och prova igen. Du kommer få göra misstag, bara inte samma misstag hela tiden, säger han. Det är bättre än att som 18-åring komma som 24:e spelare och veta att spelar du dåligt skiter de i dig eftersom de har 23 andra som spelare i A-landslaget.

Så till pengafrågan.

Lisa Ek har ingen inblick i övergångssumman och kan därför inte kommentera den. Bennisons lön vill hon inte gå in på i detalj, men hon uppskattar att fyraårskontraktet är det största som en svensk damfotbollsspelare skrivit på – kanske inte i månadslön, men sett över hela perioden.

– Värdet av det är större än tvåårskontrakt som andra skrivit på, så jag skulle säga att det är det bästa kontraktet som skrivits sett över hela värdet, säger hon.

Hanna Bennisons transfer blir rekordstor.
Hanna Bennisons transfer blir rekordstor.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.