Succén tar svenskarna till superklubbarna

Eric Johansson till Kiel i sommar

Publicerad 2022-01-30

Eric Johansson till Kiel.

Det är det senast exemplet på hur svenska spelarnas status höjts i handbollsvärlden med det senaste årets framgångar.

– Om man gör det bra i en eller två matcher, eller en hel turnering, så stiger ens aktie något fruktansvärt, säger Lucas Pellas.

För 1,5 år sedan tackade Eric Johansson nej till tyska superklubben Kiel.

I stället valde Guifs supertalang att gå till norska toppklubben Elverum inför den här säsongen

Nu är den svenske EM-spelaren, som missar finalen i dag på grund av corona, ändå klar för Kiel från och med sommaren. Det uppger norska TV2 och Sportbladet har uppgifter som gör gällande samma sak.

Den överraskande övergången är bara den senaste i raden av transfers som visar hur svenska handbollsspelares status höjts efter landslagets succé de senaste åren med VM-silver, OS-kvartsfinal och nu EM-final.

Det har funnits få svenskar i de allra största klubbarna i Europa det senaste året. Vi har förstås trion Jim Gottfridsson, Hampus Wanne och Anton Lindskog i Flensburg samt Andreas Nilsson i Veszprem. Men i den gamla svenskkolonin Kiel finns till exempel just nu bara Niclas Ekberg.

”De här matcherna alla kollar på”

I de övriga semifinallagen i EM (Frankrike, Spanien och Danmark) hittar vi många fler spelare i de allra mäktigaste klubbarna i Europa.

Men det där håller på att ändras på ett markant sätt nu. Mycket tack vare landslagets comeback i världstoppen med VM-silvret för ett år sedan.

Jonathan Carlsbogård, som nobbade Kiel, och Hampus Wanne är klara för Champions League-mästarna Barcelona till sommaren. De blir då de första svenska spelarna i den spanska superklubben sedan 2013.

Andreas Palicka skrev redan i augusti på ett tvåårskontrakt med Paris SG från och med sommaren.

Eric Johansson ska som sagt till Kiel och 19-årige supertalangen Elliot Stenmalm lämnar RIK i sommar för att gå direkt till polska storlaget Kielce.

En annan landslagsspelare som byter upp sig efter säsongen är Max Darj, som går från Bergischer till Füchse Berlin.

– Jag tror absolut att folk har fått upp ögonen för svensk handboll i allmänhet, inte bara för dem i landslaget. Efter VM upptäckte många den bredd som finns också i handbollsligan. Därför kunde till exempel Kalle (Wallinius) och Isak (Persson) gå direkt från Lugi till Montpellier respektive Bergischer, säger Lucas Pellas.

Vänstersexan menar att EM är ett viktigt skyltfönster.

– Det är de här matcherna alla kollar på. Klart att om man gör det bra i en eller två matcher, eller en hel turnering, stiger ens aktie något fruktansvärt. Det märkte jag efter mitt första EM (2020), hur det hjälpte mig till en klubb som Montpellier.

”Lätt att vara efterklok”

Oscar Bergendahl i den danska toppklubben GOG skrev strax före EM på för tyska bottenlaget Stuttgart från och med nästa säsong.

I EM har mittsexan fått sitt stora genombrott och utsågs i dag till turneringens bästa försvarare.

Med facit i hand: var det inte ett misstag att skriva på för ett bottengäng i Bundesliga före EM?

– Jag var i en situation där jag var tvungen att göra ett val och då hade jag kanske inte samma status som nu. Det är lätt att vara efterklok.

Skulle du ha väntat?

– Nej, jag är jättenöjd med mitt val. Jag tror att det kommer att bli hur bra som helst och att Stuttgart kommer att vara en klubb som kommer vara högre upp i tabellen om ett par år, säger Bergendahl.

Svenska EM-spelare som byter klubb i sommar

Andreas Palicka från Redbergslid till Pars Saint-Germain.

Eric Johansson från Elverum till Kiel.

Jonathan Carlsbogård från Lemgo till Barcelona.

Hampus Wanne från Flensburg till Barcelona.

Max Darj från Bergischer till Füchse Berlin.

Oscar Bergendahl från GOG till Stuttgart.

Peter Johannesson från Lemgo till Bergischer.

Isak Persson från Lugi till Bergischer.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln