”Helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta spela”

Uppdaterad 2019-12-01 | Publicerad 2019-11-25

SKUTSKÄR. Brist på barnpassning gör ofta att elitidrottande mammor tvingas till att ge upp sin sport.

För bandylaget Skutskärs IF, där fyra spelare fick barn samtidigt, blev lösningen ett nannyrum.

– Det var helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta spela, säger landslagsspelaren Emelie Timan.

En tågstation några mil utanför Gävle – dörrarna öppnas. Sportbladet kliver ut på perrongen och möts av piskande hällregn, tät skog och mörker.

– Välkommen till Skutskär, säger konduktören.

Jo, jag tackar, jag.

Det andra intrycket av det lilla samhället, som har ungefär 7 000 invånare, ska dock bli allt annat än kallt och ruggigt.

Skutskärs IF:s damlag har bara funnits i tre år men på den korta tiden har det hunnit bli två SM-finaler och ett guld. SM-guldet kom redan första säsongen i elitserien.

The mastermind bakom succélaget är den spelande tränaren Johanna Pettersson, som är minst sagt välmeriterad med sina sex VM-guld, tre SM-guld och sex skytteligasegrar i den högsta serien.

– Hemligheten bakom lagets framgångar är att vi jobbar hårt, är väldigt målmedvetna och att vi har höga krav på varandra. Sedan är vi ett rutinerat gäng som vet vad som krävs för att vara bäst, förklarar 37-åringen.

Fyra spelare blev gravida samtidigt

Men även om det har gått som på räls för bandylaget så stod de förra säsongen inför en sportslig prövning:

Fyra av lagets mest tongivande spelare blev gravida, mer eller mindre, samtidigt. En av dem var den spelande tränaren själv.

– Det blev lite av en babyboom men som tur var hade vi bra spelare som täckte upp. Som tränare var jag inte borta så länge, en vecka innan födseln och sedan tre veckor efter, berättar Pettersson.

Barnen föddes förra vintern och våren, och efter det kom det verkliga vägskälet: skulle mammorna tvingas till att ge upp sin idrott på grund av brist på tid och barnpassning?

Det påstås att idrottsvärlden är ungefär 30 år efter näringslivet och politiken när det kommer till hur ”okej” det anses vara för en kvinna att välja att skaffa barn under sin karriär.

Ett exempel:

I våras var Nike i blåsväder efter att friidrottsstjärnorna Alysia Montano och Kara Goucher gått ut med att klädjätten hotade med att sänka sponsorpengarna till dem om de blev gravida. Efter påtryckningar utifrån valde företaget sedan att backa på den policyn.

Att en kvinna väljer att bli mamma mitt i en elitsatsning kan ibland rent av ses som ”olämpligt”.

När Skutskärs IF startade sitt damlag tog de beslutet att klubben skulle vara jämställd mellan kvinnor och män. Så kanske är det inte så konstigt att det var just denna föreningen som spånade fram en lösning för att hjälpa mammorna.

Nannyrummet blev avgörande

Skutskärs IP är ett rejält komplex. I beckmörkret skymtas konturerna av tre fotbollsplaner och en ishall. Strålkastare lyser upp bandyrinken och vid ena kortsidan ligger det lilla klubbhuset som vi ska besöka.

Inne i nannyrummet är det full fart: Liam, 11 månader, svarar i en trätelefon, Nike, 3, står och hoppar i en plastlåda, Rodion, 7, spelar dragspel och Elias, 9 månader, kravlar runt och upptäcker världen.

De bandyspelande mammorna Johanna Pettersson, Emelie Timan och Olga Rodionova är alla tacksamma för föreningens lösning.

– För mig var det helt avgörande för att jag skulle kunna fortsätta spela bandy, jag hade inte fått ihop det annars. Min pojkvän är också bandyspelare i elitserien och är borta många kvällar och ingen av oss har föräldrarna nära, så vi har ingen hjälp därifrån, säger 27-åriga Timan.

Rummet, som är fullt med leksaker och gosedjur, började användas när laget gick på is i september. De som tar hand om barnen, när mammorna tränar, är ett par tjejer från ett flicklag.

– Det har fungerat jättebra. Det är en dröm för min son att få vara här och få uppmärksamhet och leka. Det hade inte alls känts lika bra om han hade fått ligga i vagnen bredvid och haft det tråkigt, säger Timan och Pettersson fyller i:

– Det är även kul för Olgas son som har fått följa med väldigt mycket innan och som då har fått hänga i omklädningsrum och korridorer. Nu kan ju han vara med här och leka.

Föräldraskapet har varit positivt för bandyn

Johanna Petterson tycker att fler idrottsföreningar borde ta efter Skutskärs lösning för att stötta mammor (även pappor, men herrlaget nyttjar inte barnpassningen i det här fallet).

– Det är en ganska enkel lösning om någon väl tar tag i det. Det betyder ju att kvinnor kan fortsätta med sin idrott även efter de har fått barn.

Men hur har då föräldraskapet påverkat deras idrottskarriärer i övrigt?

– Jag känner att motivationen har ökat. Nu när jag har barn går det mesta av min tid till dem, men den tid som går till bandyn har blivit mycket mer dyrbar. Och jag är tacksam över att jag fortfarande kan spela, säger Pettersson.

Timan har en liknande upplevelse:

– För mig har det också bara varit positivt. Jag har en annan avslappnad inställning till bandyn nu för min son är det som betyder mest. Det gör att jag kan prestera bättre i bandyn och jag uppskattar den mer.

Det är en familjär stämning i rummet och det är svårt att avgöra vems barn som är vems – alla lekar och skojar med alla.

Ni verkar ha en väldigt fin relation till varandra, kan de var en del av erat framgångsrecept?

Efter kort betänketid svarar Pettersson:

– Ja, vi är ett väldigt tajt gäng och extremt måna om varandra. Ska man lägga så mycket tid på bandyn som vi gör måste man känna att vi har det bra tillsammans, annars hade det inte varit värt det. Det är ett stort hjärta i det här laget.