Shejk stängs av i 20 år efter hästens död

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat

SPORTBLADET

Hästen Castlebar Contraband tvingades akutavlivas under en 90 kilometer lång distansrittstävling.

Nu döms ryttaren shejk Abdul Aziz Bin Faisal Al-Qasimi till historiskt hårda 20 års avstängning och dryga böter.

– Det här var ett tragiskt fall, säger svenske chefsveterinären Göran Åkerström enligt Ridenews.

Det var 2016 som Castlebar Contraband tvingades bryta den mycket prövande distansritten över 90 kilometer i franska Fontainebleau med en akut fraktur i ett ben. Hästen avlivades omgående och sedan dess har det under en lång tid pågått en disciplinär process mot ryttaren shejk Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi från Förenade arabemiraten.

När man obducerade hästen hittade man nämligen dels bevis för det otillåtna preparatet xylazine som är ett lugnande, smärtstillande och muskelavslappnade medel. Dessutom hittade man bevis för att man gjort en så kallad nervblockering en längre tid vilket lett till en stressfraktur som till slut alltså ledde till den akuta skadan under tävling.

”Väldigt bra resultat”

– Det här var ett tragiskt fall där en häst miste livet på grund av desensitivisering och mikrodosering (av förbjudna preparat, reds anm). Vi har haft aningar om att detta pågått under en tid men detta är det första fallet där vi har klara bevis för nervblockering under tävlingar liksom mikrodosering, säger internationella förbundets, FEI, svenske chefsveterinär Göran Åkerström i utredningen enligt Ridenews.

Straffet blir historiskt hårt. Al Qasimi dömdes till 18 års avstängning för ”hästmisshandel” och ytterligare två för att ha brutit mot det medicinska protokollet.

Dessutom döms shejken att betala 300 000 i böter och ytterligare 150 000 kronor i juridiska kostnader.

– Det här är ett väldigt bra resultat för hästsporten och kampen mot dopning, säger FEI:s juridiska chef Mikael Rentsch till Inside the games.

Publicerad:

LÄS VIDARE