Damerna tjänar för lite – får inte spela

Uppdaterad 2020-10-30 | Publicerad 2020-10-29

Munka Ljungby

Herrarna får fortsätta spela, damerna får det inte.

Innebandyförbundet motiverar sitt beslut om allsvenskan med att de följer FHM – och att damerna tjänar för lite.

– Rätt eller fel kan alla ha sin åsikt om, säger generalsekreteraren Mikael Ahlerup.

Skulle damerna i innebandyns andradivision haft högre löner hade de fått fortsätta spela. Så drastiskt går det att formulera det nya beslutet från innebandyförbundet.

Det må låta kontroversiellt, men är en tolkning av Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets riktlinjer och rekommendationer.

– De säger att idrott där utövarna helt eller delvis har idrotten som yrke ska undantas. Tittar man på ersättningsnivåer så skiljer det sig markant mellan allsvenskan herr och dam, säger generalsekreteraren Mikael Ahlerup.

”Får väga in situationen”

För de allsvenska lagen, i de tre regioner (Stockholm, Västra Götaland och Östergötland) där restriktionerna har skärpts, pausas matcherna från i dag och fram till 19 november till följd av den ökade smittspridningen. Men perioden kan komma att förlängas. Under tiden spelas herrallsvenskan vidare.

Ett av de damlag i allsvenskan som drabbas är Munka Ljungby i Skåne.

– Vi förstår situationen och att vi måste ta ansvar. Men det vi inte förstår är varför det blir en särdragning mellan herrar och damer som spelar i samma division, säger lagets huvudtränare Marcus Hedlund och fortsätter:

– Det är jättekonstigt. Det finns inte en enda spelare i något av de herrallsvenska lagen i Skåne (Åstorp/Kvidinge och Malmö) som har innebandyn som heltidsjobb. De kanske får runt 1 500 kronor, medan damerna får runt 500.

När förbundet får frågan vad en herrallsvensk spelare tjänar, har de inget tydligt svar.

– Det kan jag inte svara på. Det handlar om att de över huvud taget har en ersättning. De som inte har det, ska de plockas ur trupperna? Nej, vår fråga är att hantera de direktiv som myndigheterna ger, säger Ahlerup.

Jo, men det är ni som fattar beslutet och ansvarar för signalerna det skickar ut.

– Ja, det förstår jag, men man får väga in situationen man befinner sig i. Svensk innebandy i stort är väldigt jämställda, jag skulle säga en av de mest jämställda idrotterna. Så rätt eller fel kan alla ha sin åsikt om, men vi ha valt att ha valt att följa restriktioner och rekommendationer.

I en tidigare version publicerades felaktigt en bild på AIK:s herrlag i innebandy i samband med artikeln.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.