19-årige Isak Gifting gör succe i VM

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: gasgas.com

På ett par veckor har Isak Gifting inte bara tagit sig från Grycksbo till VM.

Den okände tonåringen har kört in i världstoppen, säkrat nästa säsong och stått för den bästa svenska VM-insatsen på närmare 20 år.

– Jag vågade inte ens tro att det skulle gå så här bra,, säger han.

Det spanska motocrossteamet Gas Gas förlorade två ordinarie i förare mitt under VM-säsongen och letade efter en ersättare. De hittade en 19-åring från Dalarna på en tredjeplats i EM.

– Jag fick en möjlighet till ett korttidskontrakt och hoppade på chansen, berättar Isak Gifting.
Men han hoppade inte bara på chansen. Han tog den.

I premiären av MX2 slutade han på tionde plats totalt, följde upp med en åttondeplats totalt i det andra försöket och de senaste deltävlingarna har han presterat ännu bättre.

Foto: @jpacevedo.photo
Isak Gifting står för den bästa svenska VM-insatsen på närmare 20 år

Bästa svenska VM-insatsen på 20 år

Han var fyra totalt i Belgien och följde upp det med sin första pallplats i förra helgen.

– Jag har drömt om den här chansen i hela mitt liv. Det är väldigt roligt att jag har fått den och jag tycker att jag har bevisat att jag är värd den, säger han till Sportbladet.

– Allt har gått så fort, jag har haft svårt att smälta det som har hänt de senaste veckorna. Det har gått oerhört bra i VM, bättre än vad jag hade hoppats på. Det är en stor skillnad mot EM, det går betydligt snabbare och är mycket tuffare.

Efter att bara ha kört sju deltävlingar är han 13:e man i VM, en placering efter den etablerade svenske VM-föraren Alvin Östlund.

– För mig har det varit en stor grej att vara få vara med i VM och att det sedan har gått så bra är en stor bonus.

Succén har gjort att han fått fortsatt förtroende och när nu tre VM-deltävlingar återstår den kommande veckan har han redan säkrat ett proffskontrakt till 2021.

– Det är fantastiskt att jag inte ens behöver fundera över vad jag ska göra framöver utan redan nu kan koncentrera mig på att jag ska köra VM i MX2 nästa år. Jag hade aldrig vågat tro att det skulle gå så här bra.

Vill slåss om titlar

På bara ett par veckor har hans värld förändrats enormt mycket. Killen som tidigare hade sin fasta punkt i hos familjen i Grycksbo har flyttat till den tyska storstaden Köln, tävlar mot världens bästa förare utan att vika undan och har tagit karriärens första pallplats i VM.

Nu är han redo för säsongen tre avslutande deltävlingar som avgörs i Italien.

– Jag känner ingen press, nu vet alla vad jag kan och jag vill avsluta den här säsongen genom att lära mig så mycket som möjligt som jag kan ta med mig i framtiden, säger Isak Gifting.

– Redan nu har jag varit med och slagits med de bästa förarna i världen. Jag vill självklart vara med och slåss om titlar och mästerskap framöver, men under säsongens tre sista lopp ska jag bara försöka att njuta och göra mitt allra bästa.

Foto: @jpacevedo.photo
Isak Gifting gör succe i MX2

Annas motor - veckans snackisar 31.10 2020

Pole position

Kimi Räikkönen

2021 startar han sin 19:e säsong i Formel 1. Finländaren har kört fler F1-lopp än någon annan och han stannar hos Alfa Romeo och hans kommentar är underbar:

– Stallet värderar hårt arbete före ord och det passart mig perfekt.

2) Lewis Hamilton

Britten har nu vunnit flest F1-lopp i historien. Den 92:a segern kom i Portugal och han är på väg att tangera Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar.

3) Isak Gifting

Snacka om succé. Efter inhoppet i MX2 har han nu säkrat en plats i fabriksteamet till 2021.

4) Imola

En klassisk F1-bana gör comeback och det blir ett annat format, en träning, därefter kval och race.

5) Marcus Ericsson

Han har förlängt kontraktet med Chip Ganassi Racing och kör för toppteamet ytterligare ett år.

6) Felix Rosenqvist

Efter två år lämnar han Chip Ganassi Racing för Arrow McLaren SP.

– Det är ett steg i rätt riktning, till ett team som har samma ambitioner och målsättningar som jag har, säger han.

7) Ana Carrasco

Den förre världsmästarinnan i Supersport 300 skadade ryggen svårt, men efter flera operationer är hon på väg tillbaka. Hon har skrivit kontrakt med Kawasaki för 2021.

8) Bernie Ecclestone

Mannen som skapade den moderna tidens F1 fyllde 90 år i veckan. Den nyblivne pappan firade högtidsdagen med sin familj:

– I min ålder gör man inga dumheter mer. Man måste bara dö och betala skatt.

9) Nico Hülkenberg

Får han chansen hos Red Bull? Alex Albon har mellan två och tre lopp på sig att bevisa att han ska köra F1 även 2021. Misslyckas han letar teamet efter en erfaren förare, som Hulken.

10) Elitserien i speedway

I vanliga fall spikas trupperna den 1 december. Denna gång kan det dröja till i februari. Klubbarna vill avvakta för att se ur coronasituationen utvecklas.

Motorstopp

Extrem E

Det nya rallymästerskapet med eldrivna bilar har flyttat fram starten, från januari till mars. Allt på grund av COVID-19. Fem deltävlingar är inplanerade och bland teamägarna återfinns profiler som Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Michael Andretti och Chip Ganassi.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN