Thoren: ”Kärlek, bröllopstrubbel och en sensationell VM-start”

OBERSTDORF. Vi fick se Frida Karlsson prestera bättre än vad Therese Johaug, Marit Björgen och Charlotte Kalla har gjort.

Vi fångade kärleken, anade bröllopstrubbel, fick uppleva en märklig svensk tystnad och se ett lag lyfta sig ur askan.

Sportbladets Petra Thorén sammanfattar tio intensiva dagar i skidbubblan i Oberstdorf.

Följ ämnen
Längdskidor
Frida Karlsson.

”THERE IS MORE TO COME”

Låt oss sätta Frida Karlssons mästerskapsfacit i lite perspektiv.

Therese Johaug deltog på sitt första VM som 18-åring och blev då historiens yngsta medaljör när hon tog ett brons på tremilen. Nästa VM, 2009, blev det inga medaljer alls.

Marit Björgen var på 19:e plats som bäst på sitt första VM 2001. Två år senare vann hon VM-guld i sprint och silver i stafett. OS 2002 blev det stafettsilver, men ingen individuell medalj.

För Charlotte Kalla är facit ett stafettbrons på hennes två första VM.

Frida Karlsson lämnar Oberstdorf med tre individuella medaljer. Det innebär att den 21-åriga svenskan har tagit sex medaljer på två VM.

Tre individuella medaljer det här mästerskapet med silver, silver och brons samt två individuella medaljer och ett stafettguld på VM 2019.

– Jag hoppas kunna fortsätta på den går trenden att det klaffar på mästerskapen, men hoppas att kunna byta färg på medaljen och siktar på guldet, säger hon med bronset runt halsen.

Vetskapen att Therese Johaug, Marit Björgen och Charlotte Kalla hade mindre utdelning i början av sina karriärer ger Frida Karlsson råg i ryggen.

– Jag tror inte att jag har peakat ännu. There is more to come.., säger hon.

COVID-HOTET

Trots fall av covid bland backhopparna lyckades längdcirkusen hålla sig ren från smitta. Det italienska landslaget lämnade inför stafetten efter sjukdomsfall bland kökspersonalen men något utbrott blev det aldrig.

Åkare, ledare, funktionärer och journalister har testats varannan dag. Näsor och svalg har blottats och topsats.

Publiken har saknats, vänner och familj som firar medaljer likaså. VM har på flera sätt varit avskalat, kliniskt och utan charm.

Linn Svahn.

MÄRKLIGA TYSTNADEN

Linn Svahns framträdande i VM framstår alltmer som anmärkningsvärt.

Presskonferensen inför sprinten var absurd med korta svar och segergester när hon lyckades snoppa av intresserade journalister.

Efter motgången i sprint svarade hon SVT kort, sen lämnade Linn Svahn stadion. Sedan dess har hon hållit sig undan.

Landslagsledningen sa att hon varit aktuell för stafetten, ändå låg Svahn då isolerad med nästäppa.

”Det har tagit på henne. Det är inte lätt att ligga ensam på ett rum” sa tränaren Ola Ravald som stöttat Linn Svahn från hemmaplan.

Flera medier har efterlyst en pressträff med den unga sprintstjärnan. I min mejl kommer konspirationsteorier om att hon har fått munkavle.

Enligt landslagsledningen  är det Linn Svahn själv som bestämt att hon inte vill prata och ge sin bild av VM. Inte ens i samband med femmilen när Linn Svahn var ute och coachade herrarna ville hon berätta om sin VM-erfarenhet.

Linn styr bilden av sig själv. Om en vecka tävlar hon igen efter det tunga första mästerskapet. Då får vi veta mer om hur hon såg på det. Kanske.

CHOCKEN

Skid-VM? Njae. Mallorcavärme stundtals i solgasset när våren kom i Oberstdorf. Snön smälte och blev mjuk och sockrig. Loppen blev tunga när solen strålar värmde upp underlaget och nådde upp mot 30 grader på sina håll. Andra veckan blev aningen svalare och tung snö föll under herrarnas stafett. Det har saltats och plogats. Oberstdorf har i grunden levererat det mesta och det blev en svensk tung vallabom (det brukar bli det här) i damernas stafett, annars prickade Sverige rätt.

HOPP OM HERRARNA

Han tappade skidan i debuten och har slängt sig utmattad i målområdet efter sina lopp.

William Poromaa, 20, har väckt uppmärksamhet på sitt första VM och nu hyllas han.

– Gör han jobbet har han en ljus framtid, säger världsmästaren Hans Christer Holund, till Sportbladets tv-reporter Anna Rydén.

Han är framtiden för svenska herrlaget. Men låt oss ägna en kort stund åt Jens Burman, 26.

Vilket VM, ändå! Thomas Wassberg borde muttra nöjt i de sydjämtländska skogarna över Åsarnas stolthet. Vi konstaterar som Burman själv på sitt Instagram, ”Nästa år på OS, då jävlar!”.

FIRARTOPPEN

Sverige och Norge har skördat medaljer. Men det skandinaviska firandet har inte imponerat.

Det är finsk yra med Iivo Niskanen som partyguide, schweiziska ledare och åkare efter stafettmedalj och franska herråkare efter bronset.

– Det får bli en rejäl fest efter femmilen, säger Jules Lapierre.

Sverige? Ah, det har mest varit tårtkalas.

BRÖLLOPSPLANERNA SOM SPRICKER

Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot har haft sina fajter under VM.

Kläbo har imponerat mest. Avgörandet i sprintstafetten och i sprinten var i en klass av sällan skådat slag.

Ja, till och med Alexander Bolsjunov verkade imponerad och efter utklassningen stod det klart att ryssen bjudit in konkurrenten till sitt bröllop.

Kläbo bekräftade inbjudan och intresset för att delta, men pekade på utmaningarna i pandemitid.

Sen kom femmilen. Misstänker att banden mellan Bolsjunov och Kläbo svalnade lite i ett visst juryrum. En rysk bröllopsfest med norskt besök ser avlägsen ut.

Maja Dahlqvist och Kevin Bolger pussades inne på VM-arenan.

... MEN HÄR BLOSSAR KÄRLEKEN

VM hade inte ens startat när det hettade till ordentligt. Dagen före premiären möttes svenska landslagets sprintstjärna Maja Dahlqvist och den amerikanska åkaren Kevin Bolger i en puss på skidstadion.

– Vi är nog mer än vänner, konstaterade Bolger och Maja bekräftade relationen. För landslagsledningen blev situationen dock aningen pikant. En puss i tider av distansering och covidbubblor. Det gick inte an. Maja fick en liten uppsträckning, samtidigt som landslagschefen Anders Byström konstaterade att kärleken har sin egen väg även i pandemitider.

SUNDLING MED BJÖRGENS GULDVAPEN

Sverige kom till Oberstdorf med fyra pallkandidater i sprint.

Storfavoriten Linn Svahn och Maja Dahlqvist föll bort efter semifinalen.

Men det blev ändå svensk guld. Jonna Sundling som har vunnit JVM och U23-VM fick alla pusselbitar på plats.

Hon var helt överlägsen och kanske en del av hemligheten fanns i vallabussen. Perry Olosson, som i många år värvade Marit Björgens guldskidor, har återvänt till Sverige. Det blev guld direkt.

HÖJT TONLÄGE MELLAN SVERIGE OCH NORGE

Var det ändå inte ett lite högre tonläge mellan de svenska och norska damerna? Det har skruvats upp inför mästerskapet. Väl på plats i Oberstdorf kulminerade det inför och efter stafetten.

Norge pekade ut Sverige till storfavorit, taktikkuppade och när Heidi Weng ansågs kuppa in sig i en norsk Frida Karlsson-intervju gick den svenska landslagschefen Anders Byström i taket. Det skickades sms mellan de norska och svenska ledarna, efter norskt guld och svensk vallafiasko.

Åkarna däremot var lugna.

Sverige vann sprintmatchen, Norge distansracet.

Grattis bästa ni!