Petad av Stina Nilsson – trots femteplatsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Hon kommer från säsongens bästa insats och är 25 placeringar före Stina Nilsson i totalen.

Ändå petas Elisabeth Högberg, 34, när världscupen går i mål i Östersund.

– Jag har inte hört någon motivering eller så från någon där, säger hon.

Den gångna helgen avslutades IBU-cupens säsong i österrikiska Obertilliach med dubbla sprintlopp.

På fredagen svarade Elisabeth Högberg för sin bästa placering under 2021 när hon körde in på en femte plats med bara ett missat skott av tio.

I samma resultatlista fick man scrolla 76 placeringar bakåt för att hitta Stina Nilsson på en blygsam 81:a plats med sju bom på tio avfyrade skott.

Säsongen över för Högberg

Men när fredag sedan blev söndag mottog Högberg beskedet att hon inte skulle få köra världscupavslutningen hemma i Östersund.

Så för hennes del tog säsongen slut där.

I stället fick Nilsson veta att hon ska debutera på den stora scenen som en av sex uttagna damer. En titt i IBU-cupens totalställning visar att Högberg är åtta och Nilsson 33:a.

– Det var tungt i söndags att få reda på det. Man vill ju tävla och när det känns bra vill man än mer tävla. Det var så klart jättetråkigt eftersom jag kände att formen förra veckan, sista sprintarna där, var på uppåtgående. Jag hade så klart hopp om att köra i Östersund eftersom jag var femma och det var det bästa jag gjort, men det är tajt om platserna och tufft. Det var jättetrist att man inte fick köra här. Men det är bara att acceptera, säger hon.

Hur gick snacket med landslagsledningen över att andra gick före den här gången?

– Jag har faktiskt inte pratat med dem. Jag fick bara namnen på de som ska åka när vi lämnade Obertilliach. Sen har jag inte hört någon motivering eller så från någon där.

Hur ser du på det?

– Ja, alltså jag fattar att de har mycket att göra och att det blev lite speciellt på avslutningen i Nove Mesto när det blev corona. Det är sånt som händer... men trist att man inte får åka här. Jag har inte varit den som ger mig, så jag kommer komma tillbaka.

Elisabeth Högberg.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Elisabeth Högberg.

Vad känner du över att Stina Nilsson får åka i Östersund? Hon har ju rent krasst visat upp sämre resultat än dig nu på slutet också.

– Åkformen har hon visat nu på slutet. Hon och jag var väl de som åkte bäst i Obertilliach. Men jag antar att de vill ge henne chansen och se hur hon står sig på världscup och jag gissar att de tycker att jag fått chansen tidigare. Så jag skulle tro att det baseras på det, men som sagt har jag inte hört någon motivering.

”Inte med för att se och lära”

Skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo förklarar uttagningen på följande sätt för Sportbladet.

– Bettan har inte riktigt presterat så bra i IBU-cupen heller. Hon har haft några bra lopp, men också några sämre. Bettan är inte med för att få erfarenhet eller se och lära längre. Då krävs det lite mer för att få en plats också. Vi har bra dialog med våra aktiva och självklart så blir man besviken om man inte får åka, det är inga konstigheter. Men jag hoppas och tror att de känner att de kan höra av sig om de undrar något, säger hon.

– Jag hoppas att jag har laget i ryggen som tycker att det är kul att jag ska få köra, berättar Stina Nilsson själv om hur det kommer kännas att komma till start i sprinten imorgon fredag.

34-åriga Elisabeth Högberg är själv inne på att hon haft en tung säsong och för andra året i rad petades hon till VM-truppen. Nu kommer veteranen göra en sista kraftsamling och siktet är inställt på OS 2022 i Peking.

– Det är det som motiverar mig till en säsong till att det är ett OS-år. Den här säsongen har jag gått fram framförallt fysiskt. Att kunna göra det när man är till åren har motiverat mig ännu mer, säger Högberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE