Wilanders vädjan om Leo Borg: ”Sluta prata om honom”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mats Wilander har en vädjan när det gäller Leo Borg.

Den 17-årige tennistalangen är ett svenskt framtidshopp och son till Björn Borg.

– Jag tror att vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom, säger Eurosports tennisexpert.

Leo Borg får mycket uppmärksamhet för att han i förra veckan gick till semifinal i Copa del Café i Costa Rica, en turnering på världstouren för juniorer.

Uppståndelsen blir extra stor när han är son till Björn Borg, 63, och en stor talang när Sverige har blivit svältfött på tennisframgångar.

– Jag tror att han har utmaningar som han måste komma över som inte är riktigt rättvisa för en ung spelare. Uppenbart är en del av det fantastiskt och det är en bonus att vara son till en stor champion som Björn Borg, men på samma gång är det självklart en del hinder att passera som inte är enkla. Jag tror att vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom, för att vara ärlig, säger Mats Wilander.

”Kommer överleva”

Det är i ett internationellt frågetillfälle med Mats Wilander där Sportbladet har deltagit som flera medier har frågor om Leo Borg.

Mats Wilander uttalar sig som expertkommentator inför den stundande grand slam-turneringen Australian Open i Melbourne.

En är son till en svensk tennislegendar, den andra är en svensk tennislegendar själv.

– Han behöver inte tjäna pengar för att överleva på proffstouren eftersom hans pappa är Björn Borg. Han kommer att få inbjudningar och pass på grund av sin pappa, det verkar som att de ha förstått det så jag förväntar mig att han kommer att fortsätta utvecklas och visa upp sig här och där – men prata inte riktigt om honom som en topprankad spelare i världen ännu, säger Mats Wilander.

Mats Wilander vill sänka förväntningarna på Leo Borg
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Mats Wilander vill sänka förväntningarna på Leo Borg

”En ny era”

I vilket tillstånd bedömer du att svensk tennis är just nu?

– Den är i samma skick som den har befunnit sig i den senaste ... Okej, det är lite annorlunda eftersom vi har Mikael Ymer som jag tror kommer direkt in i turneringen, så äntligen har vi någon som kommer att spela alla grand slam-turneringar. Med det följer en del hopp att han får en bra lottning, kanske en bra vinst på vägen och plötsligt är han i kvartsfinal och vem vet sedan vem han kommer att inspirera. Vi är på väg in i en ny era igen där vi har någon som utmanar i de största sammanhangen i tennis, vilket är grand slam.

Startar på måndag

Mats Wilander, 55, från lilla Torpsbruk i Småland vann Australian Open tre gånger, Franska öppna tre gånger och US Open en gång – han blev världsetta på rankningen i september 1988 och stannade där i 20 veckor.

Både Björn Borg och Mats Wilander var kända för sina tvåhandsfattade backhands och outtröttliga grundslag från baslinjen.

Numera bor Mats Wilander i Idaho i USA och har fru och fyra barn och jobbar som populär och engagerad tennisexpert i tv.

Laddar med hockey

Senaste inlägget på Instagram visar honom spela ishockey utomhus på naturis i Idaho, i unga år var Mats Wilander en lika stor hockeytalang i Småland (storebror Anders Wilander hade en lång spelarkarriär i bland annat HV71).

Huvudturneringen i Australian Open startar måndag den 20 januari och sänds på Dplay och Eurosport Player.

Publicerad:

LÄS VIDARE