Zachrisson: ”Jag var verkligen rädd”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Göran Zachrisson var hemma i radhuset med advokaten och en nära vän i tv-branschen när beskedet om domen kom.

Den 81-åriga tv-profilen tycker att det var en bra dom och vill ta sitt straff.

– Vi kommer att framlägga att jag ska ut på ålderdomshem och skolor, säger han.

Göran Zachrisson har erkänt grovt rattfylleri i polisförhör och i rätten.

Attunda tingsrätt i Sollentuna dömde honom till skyddstillsyn med samhällstjänst 40 timmar.

– Det har varit fruktansvärt att vänta på att det här ska vara över, det kändes fruktansvärt fram till domen kom – jag var verkligen rädd. Det var skönt att ha två polare med mig här hemma, säger Göran Zachrisson.

Nära till tårarna

Vad tycker du om domen?

Jag tycker att det är en väldigt bra dom, eftersom jag erkänner mitt brott och vill ta mitt straff. Ett fängelsestraff hade jag inte klarat – jag blev väldigt lättad och rörd och hade nära till tårarna, nu kan jag lägga det här åt sidan efter tio jobbiga och långa månader.

Vad har du fått för reaktioner under den här tiden?

– Jag har varit väldigt förvånad att det här har berört så många, jag har aldrig velat visat mig eller synas utan jag har velat vara den som berättar. Det är många som har skrivit brev och ringt och alla är så vänliga, det har varit många positiva kommentarer sedan domen kom och jag är verkligen tacksam för allt stöd.

Dricker fortfarande

Hur hanterar du alkohol nu?

– Mycket bättre, men det känns väldigt svårt. Jag har bestämt mig för att sluta och det är antingen eller, men jag har fått ta det gradvis och det tar tid.

Så du har inte slutat med alkohol helt?

– Nej. Men jag dricker marginellt och väldigt lite, det är konstigt att det ska vara så svårt.

”Min överlevnad”

Hur ser det ut med uppdrag åt Viasats golfsändningar framöver?

– Vårt arrangemang är att vi ska återuppta kontakten efter att det här är över. Det är upp till dem.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Så det är ingen tvekan om att du vill fortsätta jobba i tv?

– Det är det som är min överlevnad, jag behöver det att engagera mig i. Det är ett jobb som ställer krav och gör att jag måste skärpa mig, och att jag inte kan smita undan.

Vad har du för tankar kring samhällstjänsten?

– Vi har föreslagit att jag ska ut på ålderdomshem och skolor för att föreläsa om idrottsutövare, det finns mycket att lära sig av dem. Då får jag använda mitt berättade och utnyttjas på allra bästa sätt.

Ingen överklagan

Hur ser ditt liv ut den närmaste tiden?

– Jag ska fortsätta att gå ut med hunden, sedan får jag avvakta och se var som händer med jobb. Jag vill lägga det här bakom mig, jag ville inte hänga läpp och inte tycka synd om mig själv.

Åklagaren Johanna Strid hade yrkat på en månads fängelse.

Varken hon eller Göran Zachrisson kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Jag kan konstatera att tingsrätten valt att göra en annan bedömning än jag angående påföljden. Den ligger ändå inom ramen för vad som är ett rättmätigt ingripande, säger Johanna Strid.

Diskutera fortsatt jobb

Göran Zachrisson har i sitt yrkesliv förknippats med mycket med sporten golf, Viasat har rättigheterna till Europa- och LPGA-touren, World Golf Championship, Ryder Cup och åtta av nio majors.

– Så småningom kommer vi att sätta oss ner med Göran Zachrisson och diskutera en eventuell framtid tillsammans. Under tiden fortsätter vi att stötta honom i hans rehabilitering, säger Fredrik S Johansson som är presschef sport på Nent Group.

Det var den 4 december vid åttatiden på kvällen som polisen grep Göran Zachrisson för grovt rattfylleri i Djursholm där han bor.

Han hade skjutsat ett vän hem efter middag och krockade med en mötande bil.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Publicerad:

LÄS VIDARE