Armand Duplantis

Armand Duplantis har opererat ögonen

”Rädslan att något ska hända har alltid gnagt i mig”

Av: 

Mats Wennerholm

SPORTBLADET

Mondo Duplantis ser plötsligt världen med helt nya ögon.

Nu berättar han för första gången om den ögonoperation som förändrat hans liv.

– Det är helt underbart att kunna se bra igen. Det är som att en helt ny värld har öppnat sig, säger han.

Mondo Duplantis står inför en ny säsong som världens bästa stavhoppare.

Och han har har aldrig varit mer förväntansfull

Den första där han kan se klart utan glasögon eller linser.

Och framförallt:

Slippa den dolda skräck han haft varje gång han tävlat.

Den har inte setts utåt på minsta sätt och har inte hindrat honom från att sätta två världsrekord och klättra till den absoluta världstoppen. Men det kanske bara är ytterligare ett exempel på vilken sagolik talang han är.

– Det är inget jag valt att berätta om, men min största skräck har alltid varit att det skulle bli något krångel med linserna mitt i en tävling. Speciellt i de stora mästerskapen. Att en lins skulle ramla ur eller något annat skulle hända. Det har alltid funnit där i bakhuvudet och jag har alltid blivit stressad av de tankarna. Det blev som en fix idé till slut.

”Var som ett handikapp”

– Så bara det är en befrielse och det känns redan när jag tränar. Allt är så mycket lättare. Jag har aldrig blivit bekväm med linserna heller, utan alltid blivit lite irriterad i ögonen.

Hade du kunnat hoppa utan linser tidigare?

– Nej, det hade varit omöjligt. Jag hade vare sig sett stavgropen eller ribban. Allt hade bara varit suddigt. Jag hade ett väldigt gravt synfel. Det var som ett handikapp jag fick leva med. Det hände att jag fick köra av vägen och stanna när jag körde bil, för att linserna irriterade så mycket. Och bara att gå upp och hämta ett glas vatten när jag vaknade på natten var ett äventyr. Jag fick känna mig fram. Och glömde jag linserna någon morgon, var hela dagen förstörd.

Kommer det här att göra dig till en ännu bättre stavhoppare?

– Jag tror det. Framförallt att jag slipper oroa mig längre varje gång jag ska tävla. Den där rädslan att något ska hända har alltid gnagt i mig.

”Var hjälplös utan glasögon”

Första tiden efter genombrottet dök Mondo ofta upp i glasögon på presskonferenserna och när han tävlade hade han alltid linser.

Vad ingen visste var hur dåligt han egentligen såg utan sina hjälpmedel.

Mondos synfel kom plötsligt och när han var tio år gammal, som det ofta gör med närsynthet då ögonen växer.

Men det var en nästan chockartad upplevelse för honom när han upptäckte det första gången.

– Ja, vi skulle spela en kvällsmatch i baseball och plötsligt flöt allt bara ihop framför mig. Allt blev som en dimma där i strålkastarljuset. Jag var tvungen att säga till vår coach att jag inte kunde spela längre, då jag inte såg någonting. Men han sa att jag fick försöka ändå och jag missade naturligtvis varenda boll. Dagen efter tog mamma mig till ögonläkaren som konstaterade vad som hänt och att jag hade ett synfel.

– Efter det fortsatte synen att försämras tills jag var ungefär sexton år gammal. Först då stannade det av. Men då var synen så dålig att jag var hjälplös utan glasögon eller linser.

Att han inte opererat sig tidigare beror på att ögonen måste växa färdigt innan det avancerade laseringreppet kan göras.

Samma ingrepp som pappa Greg

Först i höstas var han redo och operationen gjordes på Memira Eyecenter i Stockholm.

– Två minuter på varje öga. Sedan var det klart. Det gick enormt snabbt och smidigt, säger Mondo.

– Jag var lite irriterad i ögonen den första natten, men på morgonen var det som att vakna upp till en helt ny värld. Jag njuter fortfarande av att se vad jag vaknar upp till varje morgon. Tidigare var allt bara ett stort töcken tills jag fick på mig glasögon eller linser.

Var du inte orolig att något kunde gå snett?’

– Nej. Min pappa Greg har gjort samma ingrepp och berättat hur det var. Han är väldigt nöjd han också och hade inga problem efteråt.

Hans ögonoperation kan ha göra med att träningen gått extra bra den här hösten. Mondo har två stora mål när hans inomhussäsong startar i tyska Karlsruhe den 28 januari.

– Ja, ett nytt världsrekord och att vinna inomhus-VM i Belgrad. Jag har aldrig känt mig mer redo.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Mondo måste upp på 6,40 för att slå rekordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Armand Duplantis

Friidrott

Stavhopp