”Jag slänger bort hela 2017”

Jakobsson tillbaka i landslaget efter mardrömsåret

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

SPORTBLADET

GÖTEBORG. I dag är Johan Jakobsson tillbaka i landslaget för första gången efter hjärnskakningen för exakt ett år sedan.

– Jag tar hela 2017 och slänger bort det någonstans och börjar om på nytt nu.

Den skadedrabbade veteranen har bara spelat en av Kristján Andréssons 23 landskamper som förbundskapten.

För exakt ett år sedan spelade handbollslandslaget sin första match under uppladdningen inför VM mot Norge i Jönköping.

Johan Jakobsson, som gjorde sin första landskamp under förbundskapten Kristján Andrésson efter att missat EM-kvalet hösten 2016 på grund av skada, var ostoppbar och bombade in sex mål.

Men han fick också en smäll i huvudet som ”upptäcktes” först efter matchen.

Jakobsson missade så småningom hela VM och spelade inte handboll på över tre månader på grund av hjärnskakningen som var värre än befarat.

1 av 23 landskamper

Nya skador har sedan tillstött så när Jakobsson går in till matchen i kväll mot Ungern, som också spelas i Jönköping och som är den första av två i ett dubbelgenrep inför EM nästa vecka, är det faktiskt första gången 30-åringen drar på sig den blågula tröjan sedan den olycksaliga matchen mot Norge. Han har alltså bara varit med i en av Andréssons 23 landskamper som förbundskapten sedan denne tillträdde hösten 2016.

– Jag tar hela 2017 och slänger bort det någonstans och börjar om på nytt nu, säger Jakobsson.

– Det är tråkigt att det varit så. Men det är jättekul att få vara med i det här gänget igen.

”Fått sota för hjärnskakningen”

Han har fått hösten förstörd av en vadbristning och sedan ett sargat nyckelbensfäste. Men han hann spela de tre sista ligamatcherna med Sävehof.

Har du någon gång tänkt sluta med handbollen?

– Nej, inte alls. Detta gångna året har jag sett som att jag fått sota mycket på grund av hjärnskakningen i början av året. Det kostar väldigt mycket på den här nivån att knappt röra sig på tre månader. Det var inte division fyra man kom tillbaka till utan rakt in i slutspurten av Bundesliga.

Mästerskapsdebuterade 2009

I somras flyttade han hem från Bundesliga till Sävehof.

– Man behöver uppbyggnadsfas för att leverera på den här nivån. Det är svårt att inse, också för en själv. Det tar tid. Jag hoppas kunna börja på ett nytt år där jag är i fas igen.

Hur känns kroppen nu?

– Alldeles utmärkt.

Jakobsson mästerskapsdebuterade redan i VM 2009, just i Split i Kroatien där Sveriges gruppspel nu avgörs med premiär på fredag mot Island.

– Det var en grym stämning då. Nu möter vi Kroatien igen i samma arena – tufft men häftigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE