Lillis-effekten för HV71

Publicerad 2021-01-26

Lillis-effekten håller i sig för HV71.

Nu tog man andra raka segern när Djurgården besegrades på tisdagskvällen.

– Starkt av oss att göra fem mål på bortaplan, sa tvåmåls-skytten Fredrik Forsberg till CMore efter matchen.

Det var två trender som var snackisen inför matchen mellan Djurgården och HV71.

Skulle HV71 fortsätta att vinna efter tränarbytet från Niklas Rahm till Stephan ”Lillis” Lundh och var hemmalaget på mot ett nytt delat klubbrekord med fem hemmaförluster i rad.

Och det skulle visa sig att båda trenderna levde även efter matchen.

Hemmalaget inledde klart starkast och 1–0 till Djurgården kom i powerplay.

Det såg egentligen inte ut som en målchans, men ett överraskande skott av Manuel Ågren ställde Jonas Gunnarsson.

Knäckte Armalis

1–1 kom lika oväntat. Ett så kallat höstlöv flög in bakom Mantas Armalis i slutet av den första perioden. Målskytt: Simon Önerud.

HV71 tog sedan ledningen med 1–2 två minuter efter 1–1 efter en fin prestation av Anton Wedin, som avslutades med en Datsyuk-backhand i nättaket.

Efter fint spel i början av den andra perioden så kunde HV71 utöka ledningen till 1–3. Det var Sovjet-klass på samarbetet mellan Fredrik Forsberg, Axel Holmström samt Jonathan Wikström.

I samband med det målet fick Djurgården nog och valde att byta ut Armalis till Niklas Svedberg. Armalis hade ingen trevlig kväll och fick se tre skott av totalt sju smita in bakom sig.

HV71 bortaslog Djurgården – tog andra raka segern.

”Svänger hit och dit”

Målvaktsbytet gav snabb effekt och 2–3 kom med 14 minuter kvar av period två när Kalle Östman kunde slå in pucken i öppet mål efter en fin passning av William Eklund. 3–3 slog Robin Norell in i samma period.

En målrik period, med kanske inte det skarpaste försvarsspelen som vi bevittnat, avrundades med att Johannes Kinnvall såg till att gästerna tog ledningen ännu en gång.

Kalle Östman, Djurgården, var missnöjd efter två perioder:

– Det svänger hit och dit, vi är bra i anfallszonen, men kan bli bättre framför vårt mål. Vi måste få ned pucken i deras zon. Få stopp i spelet, sa han till CMore.

Johannes Kinnvall hade en speciell mittperiod där han först slarvade för att senare ta en gruvlig revansch.

– Jag slarvade på deras 3–3-mål, extra skönt att få göra 4–3, sa han till CMore.

Historiskt tungt för Dif

I den tredje perioden avgjorde Fredrik Forsberg matchen med sitt 5–3-mål i powerplay. Han drog iväg pucken på sitt speciella sätt och Svedberg var chanslös i målet.

– Vi har hittat sätt att förlora tidigare, nu har vi krigat till oss tre poäng två matcher i rad, sa målskytten Fredrik Forsberg till CMore.

På presskonferensen efter matchen utvecklade Lillis Lundh hur viktig segern var:

– Det är enormt viktigt för oss, hoppas att vi kan släppa upp axlarna. Nu hoppas jag att vi kan få igång bra spel, sa han.

Nu har HV71 fått luft under vingarna och med två raka segrar klättrar man i tabellen. Inför matchen i lördags låg man sist i SHL-tabellen. Nu ser den mer behaglig ut sett från HV-ögon.

För Djurgården är det tristare och fem raka hemmaförluster har bara skett två gånger tidigare sedan 1975 för laget, enligt domarna.se.