Historiska norskans miljonklipp efter VM-succén

Av: Anton Johansson, Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Skidskytten Marte Olsbu Röiseland hade aldrig tagit en individuell VM-medalj.

I Antholz tog hon medalj i allt hon ställde upp i – och blev historisk.

Något som gör att norskan kan inkassera över en miljon kronor i prispengar.

Fyra staffetguld men som bäst fyra på VM individuellt. Det var Marte Olsbu Röiselands facit inför skidskytte-VM i Antholz.

När 29-åringen körde slut på Dorothea Wierer i slutet av masstarten och åkte in som etta stod det klart att norskan blev historisk som första någonsin att ta sju medaljer på samma VM, enligt NRK.

Får stora prispengar

Men det var nära att det ”bara” blev sex medaljer. Röiseland var tidigt långt efter i masstarten.

– Jag har sett fram emot det här väldigt länge. Det har varit ett stort mål för mig och jag har arbetat hårt för det. I dag var jag så trött och jag var långt bak efter det liggande skyttet. Jag sa till mig själv att jag är glad för sex medaljer, säger hon på presskonferensen efteråt.

Hon fortsätter:

– Men plötsligt avancerade jag. Det gick så fort och helt plötsligt var jag precis bakom Dorothea och då gick jag för guldet. Det var fantastiskt och ett perfekt avslut på mästerskapet, säger hon.

Totalt blev det fem guld och två brons för Röiseland som även kan glädja sig åt en hel del klirr i kassan. Norskan får strax över en miljon kronor i prispengar av internationella skidskytteförbundet för sina sju medaljer.

– Jag tänker inte på pengarna, på ett VM är det medaljerna som räknas, säger hon.

Öberg unnar Röiseland

En som unnar Röiseland framgången är Hanna Öberg.

– Man kan ju tänka sig att man blir trött efter några medaljer men hon har bara fortsatt att köra. Jag är imponerad och är det någon konkurrent jag unnar ett sånt mästerskap är det Marte. Hon är en väldigt fin tjej, säger Öberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE