”Överlevde med darr på ribban”

Publicerad:
Greg Foster under en tävling 1985.
Foto: TT
Greg Foster under en tävling 1985.

SPORTBLADET

Trefaldiga världsmästaren på 110 meter häck Greg Foster har tvingats till en akut hjärttransplantation.

Nu samlar före detta konkurrenten, Arto Bryggare från Finland, in pengar för att Foster ska kunna betala mångmiljonkostnaderna för vården.

– Han överlevde med darr på ribban, säger Bryggare till Ilta-Sanomat.

1983 vann Greg Foster det första av tre VM-guld på 110 meter häck i Helsingfors. I samma lopp blev hemmahoppet Arto Bryggare finländsk hjälte när han sprang in på silverplats.

Nu har tragiska omständigheter fört de två konkurrenterna nära varandra igen. 2015 drabbades Greg Foster nämligen av den ovanliga hjärtsjukdomen Al amyloidos och tillståndet har försämrats snabbt under hösten samtidigt som vårdkostnaderna skenat iväg.

I söndags tvingades Foster till en akut hjärttransplantation. Greg Fosters söner har informerat Arto Bryggare om tillståndet.

– Det var en tuff och lång operation där Greg kämpade för livet. Han är fortfarande svag men han överlevde med darr på ribban, säger Bryggare.

”Kommit in alldeles för lite”

Anledningen till att kontakten intensifierats är att en redan ekonomiskt prövad Foster har en försäkring som bara täcker 80 procent av kostnaden för operationen och eftervården som totalt går på 16,2 miljoner. Det innebär att det fattas cirka 3,2 miljoner kronor. Pengar som Arto Bryggare försöker hjälpa till att samla in. Arbetet har pågått sedan i november.

– Det har kommit in pengar, men alldeles för lite. Men det rör på sig runt om i världen och jag har en känsla att vi får ihop pengarna, säger Arto Bryggare som själv efter karriären varit riksdagsledamot i Finland och nyligen gift sig med tyska ex-stjärnan Heike Dreschler.

De forna häcklöparkonkurrenterna är ett sammansvetsat gäng. Arto Bryggare berättar att han och före detta världsrekordhållaren Renaldo Nehemiah planerar att besöka Foster i St Louis där han vårdas.

– Det kan bli så att vi tillsammans med flera häcklöpare åker och hälsar på honom, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN