Sjarapova: Ville skydda mig själv

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Maria Sharapova.
Foto: AP
Maria Sharapova.

Förre tennisstjärnan Maria Sjarapova stängdes av i två år för dopning.

För att ta sig igenom avstängningen raderade hon alla sociala medier.

– Det var en obehaglig känsla och det äcklade mig, säger 33-åriga Sjarapova.

Sjarapova blev femfaldig Grand Slam-vinnare under sin karriär. Men en stor del av hennes sportsliga framgångar överskuggades av dopningskandalen 2016.

Det var i början av mars det året som tennisstjärnan Maria Sjarapova berättade på en presskonferens att hon åkt fast för meldonium. Ryskan erkände direkt att hon tagit medlet i ett decennium, men menade att hon missat att substansen hade förbjudits.

”Aldrig brytt mig”

– Efter presskonferensen raderade jag alla sociala medier från min telefon för att skydda mig själv, behålla förnuftet och stänga ute åsikter och bedömningar. Jag hade aldrig tidigare brytt mig om vad folk tycker, men plötsligt händer detta och då inser du att du bryr dig, säger hon i dokumentären El Punto.

– Det äcklade mig, det var en väldigt obehaglig känsla.

För att ta klara av den mentala kampen fick den förre tennisstjärnan stor hjälp av sin familj.

– Mamma sa att det inte spelade någon roll om jag aldrig kunde spela tennis igen. Hon sov hos mig i flera veckor så att jag inte skulle vara ensam, säger Sjarapova.

Misslyckad comeback

Efter överklagan valde idrottens skiljedomstol senare att reducera Sjarapovas avstängning till 15 månader. Och i april 2017 var Sjarapova åter på tennisbanan.

Men den ryska stjärnans comeback blev allt annat än lyckad och i vintras, efter år av skadeproblem, valde Sjarapova att avsluta karriären.

– Jag kommer sakna det varje dag, sa hon.

Sjarapova slog igenom som 17-åring när hon segrade i Wimbledon efter att ha slagit Serena Williams i finalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE