Smällen vid midnatt: Tittare förlorar sport

Nu har Viaplay slocknat för alla som har Telia

Publicerad 2022-10-01

Vid tolvslaget försvann rättigheter som Premier League, längdskidor, NHL och Formel 1.

På tolvslaget vid månadsskiftet försvann rättigheterna.

Du kan inte längre se ligor som Premier League, NHL och damallsvenskan på Telia Play, även om du har betalat för dem.

– Oftast har operatören tagit höjd för det i sina avtal, säger Victoria Andersson, tf operativ chef för den oberoende branschorganisationen Telekområdgivarna.

Följ ämnen

NHL

Tidigare i september berättade både Viaplay och Telia att förhandlingarna om ett nytt avtal mellan de båda tv-husen hade strandat.

Därmed riskerade kunder med Telia Play-abonnemang att gå miste om alla Viaplays rättigheter från och med den första oktober.

Nu har det blivit så.

Kunder kan kompenseras

Om du skaffade ett abonnemang hos Telia Play för att få se exempelvis Premier League, NHL, formel 1 eller världscupen i längdskidor får du nu skaffa Viaplay i stället.

– De vill inte betala men det är passé nu. De har haft så många månader på sig att acceptera det pris alla andra betalar. Nu är det dags att gå vidare, säger Viaplays kommunikationschef Roberta Alenius om förhandlingarna med Telia.

Vissa kunder har bundit upp sig på Telia-abonnemang som sträcker sig över flera månader. Enligt Dagens media drabbas uppemot en miljon kunder och Telia planerar att kompensera dem med annat innehåll.

– Vi erbjuder bland annat en prissänkning av samtliga sportpaket där Viaplay har ingått. Dessutom erbjuds alla tv-kunder ett nytt attraktivt innehåll och en mängd frivisningar. Bland annat C More, HBO Max, Uefa Champions League och Sky Showtime, säger Roija Rafii, pressansvarig hos Telia.

”Tagit höjd för det”

Victoria Andersson, tf operativ chef för den oberoende branschorganisationen Telekområdgivarna, säger till TT att Telia Plays kunder lär få finna sig i den kompensation som erbjuds.

– Oftast har operatören tagit höjd för det i sina avtal, att det kan vara vissa kanaler som utgår och då är det så att man som kund får finna sig i att det blir på det här viset på grund av rättigheter, säger Andersson.

TT: Men om man skaffat Viaplay för att se just NHL-ishockey, till exempel, måste man godta att man får en kanal utan den sport man vill ha?

– Då får man se till vad man har diskuterat när det enskilda avtalet ingicks. Är det så att konsumenten kan styrka att anledningen till att man tecknade det här avtalet har varit att man vill kunna ha tillgång till hockeyutbudet kan det vara något som spelar in.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.