Handboll

Ystad historiskt efter ny rysare

Veteranerna ledde YIF till semi mot Lugi

Av: 

Johan Flinck

Kim Andersson.
Kim Andersson.

SPORTBLADET

LUND. För 14 år sedan tog de UVM-guld ihop.

På fredagen ledde Kim Andersson och Anders Persson sitt Ystads IF till semifinal efter en femte kvartsfinalrysare.

Därmed har Ystads IF (och Sävehof) stått för historiska vändningar.

Nu väntar Kristianstad.

– De är Sveriges THW Kiel. Pressen är på dem, säger Andersson.

Anders Persson.

Efter fyra raka rysare levde Skånederbyt i handbollens kvartsfinaler än en gång upp till sitt epitet El Clásico också när allt skulle avgöras.

Lugis odds försämrades direkt i den femte och avgörande kvartsfinalen.

Redan efter en minut vred Simon Jeppsson, hela ligans skyttekung och Lugis viktigaste spelare, knäet och klev av.

Han kom tillbaka några minuter senare och smällde dit 6–7 bara för att sedan halta av igen och sätta sig bedrövad längst ut på bänken. Jeppsson linkade visserligen in och missade en straff i första halvlek men spelade annars inte mer.

Kim var kung

Där tappade Lugi inte bara några givna mål och sitt stora hot utan också en viktig dimension i sitt anfallsspel som gjorde att man knappt kom till några lätta mål alls i de uppställda anfallen.

Samtidigt spelade Ystads viktigaste spelare, som när han är i den här formen utgör en egen dimension i svensk handboll, ut stora delar av sitt register – Kim Andersson.

– De här matcherna man drömmer om att spela. Det man har gjort i tio år, säger Andersson.

Matchen, inför fullsatta läktare i en kokande arena, var lika jämn som de tidigare kvartsfinalerna men Lugi var faktiskt aldrig i ledningen i matchen.

Tidernas vändning

Man hade chansen att kvittera i slutsekunderna men målvakten Anders Persson var omutlig då.

I stället kunde Ystads IF stå för tidernas vändning i ett SM-slutspel, damer som herrar. Bara två gånger har ett lag lyckats vända 0–2 till 3–2 i svensk handbollshistoria men då har man gjort det med hemmafavör i den femte och avgörande matchen.

Ystads IF blev det första att göra det utan hemmaplansfördel och ett par minuter senare gjorde Sävehof om bedriften mot Redbergslid.

Man gjorde det framför allt tack vare Kim Andersson, Anders Perssons målvaktsspel (straffarna, frilägena, avgörande räddningarna) och det kollektiva försvaret. Anton Hallbäcks uppoffrande spel både framåt och bakåt ska också nämnas.

”De är Sveriges Kiel”

I semifinal valde seriesegrarna Kristianstad just Ystad.

– Jag trodde att Kristianstad sulle välja oss redan i kvarten. Det blir tufft. De är Sveriges THW Kiel, en maskin med den klart bredaste truppen. Men pressen ligger på dem. Vi har inget att förlora, säger Kim.

För 14 år sedan vann han och Anders Persson UVM-guld tillsammans.

– Vi är några 80-talister som håller i än. Rutinen är inget man bara har utan något man skaffar sig och den kan bli tungan på vågen.

Nu vill de ta ett guld till ihop.

– Det är aldrig fel. Jag spelar för att vinna. Det hoppas jag vi alla gör och då kan vi gå hur långt som helst, säger Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Ystads IF

Kim Andersson

Simon Jeppsson

Lugi HF

Handbollsligan