Blachowicz tog hem UFC-bältet i Jones frånvaro

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Den som väntar på något gott...

Efter sex långa år i UFC-cirkusen så kan Jan Blachowicz titulera sig UFC-mästare i lätt tungvikt – som första europé någonsin.

Därmed lyckades han med något som Alexander ”Mauler” Gustafsson aldrig fick göra.

Sannolikt hade det naturligtvis varit något annat om det också hade varit Jon Jones eller Daniel Cormier som stod där med mästarbältet och väntade på honom – likt det varit i de tre titelmatcher ”Mauler” fått gå i lätt tungvikt.

Men efter att Jones tagit ett sabbatsår och släppt sitt bälte på grund av strandade kontraktsförhandlingar med UFC, och ”DC” gått upp till tungvikt sedan flera år tillbaka och därefter nyligen lagt handskarna på hyllan, så var UFC 253 på Fight Island i Abu Dhabi första gången ingen av de två storstjärnorna aspirerade på titeln.

Foto: Viaplay

Och det var en polsk veteran som gick vinnande ur striden i deras frånvaro.

”Jones, var är du?”

Jan Blachowicz, 37, besegrade under natten till söndag Dominick Reyes, 30, och blev därmed den första europén genom tiderna att titulera sig UFC-mästare i lätt tungvikt. Polacken vann på teknisk knockout i andra rundan.

Och direkt efter matchen stod det klart vem han ville försvara sitt nyvunna bälte mot härnäst.

– Det finns bara en. Jon Jones, var är du? Jag väntar på dig, sade Blachowicz i sin segerintervju, efter att ha blivit den första mästaren i lätt tungvikt sedan 2011 att inte heta Jones eller Cormier.

Adesanya försvarade bältet

När, hur och i vilken viktklass Jon Jones gör comeback är ännu oklart.

Det har främst spekulerats om ett steg upp till tungvikt. Men med tanke på hur nattens mellanviktstitelmatch gick så kanske Jones även kan tänka sig ett steg nedåt i vikt?

Regerande mellanviktsmästaren Israel Adesanya har varit en fajter som Jones, öppet, sagt att han vill fajtas. Och Adesanya såg till att visa sig på topp på UFC 253 när han försvarade sitt bälte på dominant vis mot brasilianaren Paulo Costa. Något som innebär att nigerianen nu totalt har 20 vinster och noll förluster under sin MMA-karriär.

Publicerad:

LÄS VIDARE