Bandyspelarnas oro: ”Inskränker ens rättigheter”

Publicerad 2020-10-29

Inte ens vid avtalsbrott får elitbandyspelare byta klubb.

Beslutet har mött kraftig kritik för att inskränka på spelarnas rättigheter.

– Jag förstår tankesättet bakom, men jag förstår inte beslutet, säger Vetlandaspelaren Patrik Johansson.

1995 kom Bosmandomen, när den belgiske fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman tvingades gå upp i rätten för att kunna byta klubb när hans gamla klubb vägrade trots att kontraktet hade gått ut. Det ledde till att alla fotbollsspelare inom EU hade rätten att byta klubb utan att den nya klubben behövde ersätta den gamla när kontraktet gått ut.

Nu, 2020, får inte en svensk elitbandyspelare byta klubb även om dennes nuvarande klubb begår avtalsbrott.

– Det är ett tufft beslut, men vi fattar beslutet på grund av att vi vill hjälpa klubbarna att genomföra det här året ekonomiskt, sa Svenska bandyförbundets vice ordförande Jesper Kärrbrink till Sportbladet om beslutet.

”Rättigheter är rättigheter”

En som då gjorde kopplingen till Jean-Marc Bosman var Vetlandas nyckelspelare Patrik Johansson, 32.

”Jag har alltid lärt mig att Bosmandomen inföll 1995. Men nu har vi alltså kastats tillbaka i tiden till en tid då arbetstagare inte har några rättigheter? Pandemi eller inte. Rättigheter är rättigheter.”, skrev han på Twitter.

– Jag tycker som jag skrev. Det inskränker på ens arbetsrättigheter. Det gör ju att en klubb kan begå ett avtalsbrott utan vi spelare kan göra något. Det ligger inte linje med arbetstagares rätt här i Sverige och hur det ser ut på övriga arbetsmarknaden med kollektivavtal och sådant, säger han när Sportbladet når honom.

Kan du förstå beslutet på något sätt?

– Jag förstår tankesättet bakom, men jag förstår inte beslutet. Vi är i en pandemi och klubbarna har det tufft ekonomiskt. Men här blir vi tvingade till en sak genom regeländring istället för att föra en dialog som jag tror de flesta skulle visa förståelse för om vi fick chansen, säger han och fortsätter:

– Sedan kan man ifrågasätta att det kommer ut en dag innan deadline också.

Efter tisdagens besked har den rutinerade bandyspelaren pratat med flera spelare runt om i bandy-Sverige. I de samtalen har Patrik Johansson fått medhåll.

– En sådan här grej blir en diskussion med de man känner i bandy-Sverige och det blir en snackis i omklädningsrummet.

Har du hört någon spelare som är positiv till det här?

– Nej, det har jag inte hört.

Saknar spelarfack

Patrik Johansson är övertygad om att det hade varit fullt möjligt med en annan lösning bara spelarna hade blandats in i diskussionen.

– Jag tror att alla hade förstått och att man kunde ha hittat lösningar. Det är själva tvingandet som gör att det verkligen inte känns bra.

I dagsläget finns det inget spelarfack i svensk bandy. Något som skulle behövas i det här fallet medger Johansson.

– Det är det som är synd i det här läget. Vi spelare måste ha starkare röst. Det är en påminnelse om att det är något vi spelare behöver titta på.

Följ ämnen i artikeln