”Han är Sveriges viktigaste spelare”

Appelgren stod för VM:s svettigaste halvlek – fem insläppta

Publicerad 2017-01-13

PARIS. Han höll nollan första nio minuterna och släppte bara in fem mål i första halvlek.

Mikael Appelgren gav Sverige en drömstart på VM när man körde över Bahrain.

Men så är han också Sveriges viktigaste spelare enligt den samlade svenska expertisen.

– Jag har längtat efter den här rollen, säger 27-åringen.

I OS-kvalet i våras pressade Bahrain såväl Danmark som Norge och Frankrike i en halvlek eller mer innan man fick ge sig.

Sverige hade förberett sig för ett liknande scenario.

Men i stället gick man ut och körde över Bahrain direkt trots att man brände massor av frilägen. Men då Blågult hade Mikael Appelgren längst bak spelade det ingen roll.

Uddevallagrabben gav Sverige en drömstart genom att hålla nollan de första nio minuterna, vara 88-procentig en kvart och bara släppa in fem mål (varav två straffar) före paus.

Bättre än Omeyer

Då stod det 17-5, matchen var avgjord sedan länge och Appelgren hade stått för VM:s svettigaste målvaktshalvlek med 69 i räddningsprocent.

– Min bästa halvlek i landslaget. Det var en väldigt skön känsla och jag kände mig mer avslappnad än när man kommit in som andramålvakt och man måste leverera direkt för att konkurrera, säger han.

Han var till och med bättre än franske ikonen Thierry Omeyer som tog 67 procent av skotten i första halvlek i onsdags mot Brasilien och släppte in sju.

Därefter gjorde Appelgren som Omeyer och klev för att låta kollegan Andreas Palicka ta över. Sverige vann till slut med 33–16.

– Väldigt kul att kunna bära det ansvar som man har fått.

Viktigast enligt experterna

Men så är också Mikael Appelgren Sveriges viktigaste spelare.

Inför VM ställde Sportbladet nämligen frågan (innan Johan Jakobsson fick sin hjärnskakning, ska tilläggas) till våra nio främsta experter om vilka som är Sveriges tre viktigaste spelare i VM, som de också fick rangordna.

Där fick Mikael Appelgren flest röster (i vissa fall ihop med kollegan Palicka).

– Oj! Vad trevligt, utbrister ”Äpplet” när han får höra detta.

Du blir glad?

– Absolut.

”Höll tillbaka i OS”

Efter ett EM och ett OS bakom Mattias Andersson är nu 27-åringen för första gången förstemålvakt i ett mästerskap.