”SVT behöver inte de här rättigheterna”

Experten om sändningskriget: En rensning kan komma

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Lundahl/TT

SPORTBLADET

TV4 har inte hunnit formera sig och SVT har slutat slåss om de stora rättigheterna.

Det är två av förklaringarna till att Premier League stannar i Viasat-kanalerna, tror tidigare toppchefen på TV4 och Discovery Emir Osmanbegovic.

– SVT har fördelen att de inte behöver de här rättigheterna.

Emir Osmanbegovic har förhandlat stora sporträttigheter hos såväl TV4 som Discovery. Nu följer han från utsidan, som vd för sportproduktionsbolaget Nexiko Sport, hur de stora tv-drakarna fortsätter den pengasprutande kampen om ligor, mästerskap och cuper.

Inför försäljningen av rättigheterna till engelska Premier League till 2028 spekulerade många i att TV4 och C More, med nya ägaren Telia, skulle spänna musklerna rejält. Så blev det inte då rättigheten istället stannar hos Nent Group.

– Nent har varit oerhört skickliga på att både läsa spelet och våga satsa på bra rättigheter som de antingen förvaltar och sänder själva eller säljer vidare, säger Osmanbegovic.

Är du förvånad över att Telia inte köpte rättigheten?

– Nej, det är jag inte. Jag hade varit mer förvånad om Nent tappat den. Jag kände redan när det visade sig att rättigheten skulle komma ut nu att Nent var storfavorit på grund av tajmingen. Telia och TV4 är säkert mycket starkare när bolagen hunnit bli mer synkade men det tar nog ett halvår eller ett år innan de är en hårdare motståndare i rättighetskampen. Det var väldigt bra tajming för Nent att Premier League såldes just nu.

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Nent säkrade nyligen stora delar av de vinterrättigheter SVT tidigare haft. Tror du att de kommer sälja dem vidare nu?

– Jag kan bara gissa men det jag kan konstatera är att de nu sitter med korten på handen och kan spela ut dem lite hur de vill. Det är väldigt skickligt gjort att ha skaffat sig det övertaget med många stora rättigheter.

Har de råd att behålla Champions League nu också?

– De har aldrig tappat den rättigheten sedan ligan startade så det skulle förvåna mig om de släpper den. I min värld är de stora favoriter att behålla den också men vi får se hur det utvecklar sig. Det beror ju lite på hur mycket de fick betala för Premier League också, om de kan fortsätta att vara så offensiva på sportsidan, säger Osmanbegovic utan att vilja spekulera i prislappen på PL.

Det har talats om att Sverige är en ganska mättad marknad där det egentligen är för många aktörer som slåss om sporträttigheterna. Tror du att alla kommer överleva?

– Det är en jättebra fråga, eftersom det vi ser i Norden är väldigt extremt jämfört med trenden i övriga Europa. Men det är tydligt att sporten är en nyckel i kriget om konsumenterna och sedan kan någon slags rensning komma. Men nu sitter C More på SHL till 2024, Discovery har allsvenskan till 2025 samt två kommande OS, och Nent har Premier League, Champions League och hockey-VM. Det känns som de stora sporträttigheterna satt sig nu och alla sitter med något i alla fall 5-6 år framöver så på kort sikt tror jag att alla kommer köra på det de har.

Du nämnde inte SVT?

– SVT är bra på sitt. De har massa mästerskap de bygger och gör det väldigt bra. Fördelen med SVT är att de inte behöver ha de största och dyraste rättigheterna utan kan ta mer prisvärda och bygga upp dem, som de gjorde med Vinterstudion i många år där de byggde en marginalrättigheter till en av de allra finaste. Så jag ser inte SVT som en direkt konkurrent om de stora rättigheterna. Det är tydligt att de satsar på andra saker.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE