Legendaren stängs av i fyra år

Andrus Veerpalu stängs av i fyra år för dopningsbrott

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA. Dopningsskandalen efter skid-VM i Seefeld växer.

Nu stängs legendaren Andrus Veerpalu och ytterligare fem personer i härvan av.

– Jag vet att han höll på att dopa sig genom karriären, säger Veerpalus gamle konkurrent Anders Södergren till Expressen om domen.

Andrus Veerpalu tog dubbla OS- och VM-guld som aktiv åkare men omgärdades hela tiden av dopningsmisstankar. Nu stängs 48-åringen av från skidsporten i fyra år efter att i sin roll som ledare begått dopningsbrott.

– Han är misstänkt för att ha brutit mot våra antidopingregler men vi är inte klara med hela utredningen än så vi kan inte ge några mer detaljer, säger Fis antidopningschef Sarah Fussek som inte vill avslöja exakt vad Veerpalus roll i härvan varit.

Andrus Veerpalu och Mati Alaver 2011
Foto: TT
Andrus Veerpalu och Mati Alaver 2011

”Resultaten varierade väldigt mycket”

Anders Södergren, som tävlade mot Veerpalu under sin aktiva karriär, är säker på att estländaren fuskade även som aktiv.

– Alltså, jag vet ju att han höll på att dopa sig genom karriären. Han har ju bara klarat sig av olika anledningar. Det är bara tragiskt alltihop, sedan att sonen också åkte dit i vintras bekräftar bara allt, säger Södergren till Expressen.

Misstankar även Per Elofsson burit på.

– Det är ingenting att sticka under stol med att under hans aktiva karriär så varierade hans resultat väldigt mycket. Utåt sett verkade ofta som om han hittade formen till mästerskapen. Men någonstans fanns det väl ett korn av misstänksamhet att han hade hjälpt kroppen på ett otillåtligt sätt. Han åkte så himla mycket bättre vid vissa tillfällen, säger Elofsson till tidningen.

Avslöjades med nål i armen

Utöver Veerpalu stängs nu även legendarens son Andreas av i fyra år för dopning. Bakgrunden är razzian som genomfördes under skid-VM i våras.

Polisen avslöjande då en stor dopingkonspiration när österrikiske åkaren Max Hauke blev påkommen med nålen i armen när han höll på att bloddopa sig. Även lagkamraten Dominik Baldauf kunde snabbt knytas till dopningsringen och utöver österrikarna greps även kazaken Aleksej Poltoranin och estländarna Andreas Veerpalu samt Karel Tammjärv som nu alla stängs av i fyra år.

Samma straff drabbar även estländske åkaren Algo Kärp och tränaren Mati Alaver.

– De har rätt att överklaga det beslutet men då riskerar de att avstängningen blir längre. Om de överklagar kommer fallet gå vidare till Cas (idrottens skiljdedomstol), säger Fis generalsekreterare Sarah Lewis.

Publicerad:

LÄS VIDARE