Norska succén – kan bli världsetta

Casper Ruud gör succé i US Open

NEW YORK. En norsk världsetta i tennis?

Fortsätter Casper Ruuds US Open-äventyr som det börjat kan sensationen vara ett faktum innan veckan är över.

Han knockade italienaren Matteo Berrettini i tre raka i tisdagskvällens kvartsfinal och håller på att bli New Yorks nye kung.

– Det vore en dröm att få lämna stan som nummer ett, den möjligheten ger mig extra motivation, säger den 23-årige Oslo-gutten.

Att Casper Ruud är den förste norrman som nått semifinal i US Open behöver knappt ens påpekas. Allt 23-åringen från Oslo gör på tennisbanan i år är ju det första en norrman någonsin ställt till med och som sagt: Om bara några dygn kan han toppa alla sådana noteringar genom att bli världsetta – en otänkbar triumf i vårt västra grannland så länge det funnits en världsrankning.

Det kan räcka med att han når finalen i Flushing Meadows på söndag – om inte spanjoren Carlos Alcaraz också tar sig dit. Om de möts i turneringens sista match gör de upp om herren-på-täppan-placeringen på ATP-listan.

PLUS: Stor guide: Så ser du sport för lägsta priset

”Gick nästan FÖR bra”

Ett är säkert: Fortsätter Casper som i kvarten mot Matteo Berrettini har han en ypperlig chans att sopa hem sin första Major-titel. Han vann alltså i tre raka set (6-1, 6-4, 7-5) och spelade tidvis fenomenal tennis, framförallt i första.

– Starten är nog min bästa någonsin. Precis allting fungerade, säger ynglingen när han intervjuas vid nätet i Arthur Ashe Stadium efter segern.

– Sedan blev jag lite nervös i slutet av andra sett, det gick nästan FÖR bra, det var som att jag kunde gå på vatten och det kan man inte. Men dessbättre hittade jag tillbaka till mitt spel.

Kan få möta Kyrgios

Ja, när det verkligen gällde var hela Skandinaviens stora tennisstjärna skoningslös. Som i det tiebreak som avslutade matchen. Då bara körde han över italienaren med 7-4.

– Det känns förstås fantastiskt. Det finns inget större än US Open, fortsätter han.

Well, det är inte helt sant. Veckan kan som sagt sluta med något ännu större.

– Jag försöker att inte tänka på det där så mycket, men det vore såklart en dröm att få lämna New York som världsetta. Den möjligheten ger mig absolut extra motivation, konstaterar Casper.

Som i semin på fredag möter vinnaren i kommande natts drama mellan kontroversielle australiensaren Nick Kyrgios och ryssen Karen Khachanov.

PLUS: Så röstar allsvenska spelarna i valet 2022

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.