Ilska mot beslutet om Sveriges matcher – kräver kompensation

Internationella basketförbundet, Fiba, flyttar Sveriges VM-kvalmatcher mot Estland och Israel.

Det leder till ilska hos Svenska basketbollförbundet.

– Det här kommer kosta oss ekonomiskt, säger generalsekreteraren Fredrik Joulamo.

Konflikten mellan den europeiska ligan Euroleague och Fiba försvårar schemaläggningen av VM-kvalet.

Euroleague vill inte släppa sina spelare till landslagen men nu har en kompromiss mellan parterna lett till att flera matcher flyttas.

”Väldigt dåligt beslut”

Beslutet innebär bland annat att Sveriges VM-kvalmatcher mot Israel och Estland i november byter datum. Hemmamatchen mot Israel flyttas från söndag den 13 november till måndag den 14 november.

– Det är ytterst beklagligt att Fiba tar ett sådant beslut så här sent inpå matchen och det är inget beslut vi står bakom, säger Svenska basketbollförbundets ordförande Susanne Jidesten i ett pressmeddelande.

Generalsekreteraren Fredrik Joulamo är inte heller glad.

– För vår del är det ett väldigt dåligt beslut. Det är dåligt förankrat, förberett och ger oss väldigt lite handlingsutrymme i ett läge där vi har sålt ett antal biljetter till matchen och har börjat titta på partnerskap med tv-bolag och andra, säger Joulamo till Sportbladet.

Han säger att han förväntar sig mer av Fiba, bland annat när det gäller dialogen med de nationella förbunden.

– Det har varit en febril aktivitet sedan vi fick reda på det här och vi har varit i dialog hela dagen med andra förbund. Vår bild delas av de vi har pratat med, vi hittar ingen som är positivt inställd till det här beslutet än så länge.

Kräver kompensation

Svenska basketbollförbundet kommer förlora pengar både på minskade biljettintäkter och på att måndagsmatcher ger mindre tv-intäkter.

– Det här kommer kosta oss ekonomiskt eftersom vi hamnar på en sämre biljettdag och behöver betala tillbaka biljetter. Den värderingen måste ha gjorts och då frågar man sig vem som tjänar på det och hur Fiba planerar att kompensera oss för det här.

Kommer ni kräva ekonomisk kompensation från Fiba?

– Ja, det är utgångsläget nu – att diskutera hur de tänker stötta oss ekonomiskt. Det är vi inte ensamma om. I Lettland har de en utsåld Riga arena på 11 000 åskådare. Så mycket publik har inte vi men vi har liknande problem.

Sverige har fortfarande en minimal chans att ta sig till basket-VM 2023. Laget måste ta sig förbi världsnationen Slovenien som ligger två poäng före i kvalgruppen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN