Jerringpriset har blivit ett SM i pr och engagemang

Petra Thorén om Jerringpriset 2018

Vem har gjort den bästa idrottsprestationen 2018?

Eller ska vi säga; vilken organisation, förbund, företrädare har lyckats skapa bäst engagemang kring sin kandidat?

Jerringpriset har blivit en tävling i pr.

Det börjar bli smått patetiskt.

OS-guld är stort och har historiskt vägt tungt, men räcker inte för Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Frida Hansdotter, André Myhrer och herrlandslaget i skidskytte när svenska folket väljer ut slutkandidaterna till den bästa idrottsprestationen 2018.

Det räckte inte ens med lite extra OS-medaljer för Charlotte Kalla, tre silver, och Stina Nilsson, två silver och ett brons.

Fotbollslandslaget trollband en hel nation i somras, men kärleken, stödet efter kvartsfinalen i VM är inte nog när svenska folket väljer ut slutkandidaterna till den bästa idrottsprestationen 2018.

Det är självklart upp till var och en att värdera och rösta på det som man själv vill.

Men dagens topp-åtta-lista i Radiosportens prestigefulla Jerringpriset känns inte trovärdig.

Diskussionerna och kritiken kring röstkupper i golf (Henrik Stenson) och ridsport (Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson) har blossat upp tidigare år.

I förra året var det också hård kritik när ryttaren Peder Fredricson vann före simmerskan Sarah Sjöström.

”Är det som det är”

Vissa kritiker spände bågen och uppmanade "lägg ner skiten".

Andra var mer konstruktiva.

Som SVT-kommentatorn Jacob Hård.

– Han (Peder) gör åter den populäraste idrottsprestationen, det är det jag tycker man ska kalla priset för. Det är det som det är, sa Jacob Hård till Sportbladet.

– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation – inte den bästa. Och den har han ju utan tvekan gjort.

Den diskussionen har dock inte funnits på allvar, säger Markus Boger, redaktionschef på Radiosporten, när jag ställer frågan.

Han tycker att underlaget av röstande, 700 000-800 000 personer, ger ett tydligt resultat av vad svenska folket tycker, även om dagens resultat var förvånande även för honom.

Radiosporten har inför årets omröstning, liksom tidigare år, skruvat på röstningssystemet, men det är ändå redan nu inför slutrundan värt att fundera: är det årets idrottsprestation som räknas eller är Jerringpriset ett mått på den bästa pr-kampanjen?

Det står alla organisationer och specialförbund fritt att promota sina kandidater.

En del har tagit sig an utmaningen på fullt allvar.

Andra har stått över den helt.

Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson berättar att de inte alls har lyft sin kandidat eller uppmuntrat fotbollsfamiljen att rösta. Han ser inte resultatet av elfte plats som en signal på bristande förtroende för det svenska fotbollslandslaget, som kan vinna två priser på Idrottsgalan: Årets lag och Janne Andersson som Årets ledare.

Svenska skidförbundet har agerat i sina sociala medier och andra kanaler. I nyhetsbrev till klubbar och sponsorer har man lyft alla sina kandidater i hop om engagemang.

Men det finns de som tagit steget längre.

Argumenterar för Björn Goop

På Travronden har krönikören Niclas Andersson på ett initierat sätt motiverat vad som gör kusken Björn Goop till en seriös Jerringpriskandidat efter sin seger i Prix d’Amérique. Han har också också uppmanat sina läsare och följare att göra Björn Goop till nya Peder Fredricson.

"Jag skulle inte direkt vilja uppmana er till… eller jo, det är nog precis det jag vill, förresten…: Jag uppmanar er till att göra det som ridsportfolket (kanske) gjorde:
Att enas kring vår frontfigur.
Att lägga en röst för travet, som en av Sveriges största och finaste idrotter.
Att göra Björn Goop (ännu mera) känd, som Sveriges störste idrottsman.", skriver Niclas Andersson i Travronden.

Videoklipp har textats till finska och franska för att engagera travälskare utomlands.

Även orienteringsförbundet har kampanjat hårt.  Det första du ser när du går in på Orienteringsförbundets hemsida är "Rösta på Tove".

Jag kan inte säga annat än att Tove Alexandersson är värd all uppmärksamhet för sina imponerande prestationer.

Men just i år är hon inte en av de fyra kandidaterna till priset som Årets kvinnliga idrottare till Idrottsgalan. Det är däremot Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Frida Hansdotter.

Hon fanns med i diskussionerna när den stora nomineringsjuryn sammanträdde i november, men det fanns andra som gick före.

Ja, ni förstår.

Jag kritiserar inte de åtta som finns kvar på listan.

Men det känns inte ens roligt inför slutspurten av Jerringpriset, eller förlåt SM i engagemang.