Cas halverar ryskt straff: ”Förstår inte”

Av: Linn Nordström, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Rysslands avstängning från stora mästerskap som VM och OS sänks från fyra till två år.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022.

– Jag förstår inte, säger Sebastian Samuelsson till Sportbladet.

Idrottens skiljedomstol Cas har beslutat att halvera Rysslands avstängning från OS och VM från fyra till två år.

Det innebär att ryska idrottare inte får vara med i OS i Tokyo nästa sommar och vinter-OS i Peking 2022 om de inte kan garantera att de är rena från dopning. I så fall får de tävla under neutral flagg.

Avstängningen gäller till den 16 december 2022, uppger Cas i ett pressmeddelande.

Sebastian Samuelsson, som varit en av de största motståndarna och en stark röst i debatten mot ryskt antidopningsarbete, var inte helt nöjd med utfallet.

– Jag har inte hunnit ta del av domen. Men jag förstår inte varför man går från fyra år till två. Samtidigt är det bättre än ingenting, säger han till Sportbladet.

Är du förvånad?

– Kanske lite. Jag trodde kanske de skulle gå på Wadas linje. Det har varit en lång rättsprocess som dragits ut ett helt år här. Det hade varit skönt om man kommit fram till samma sak som man gjorde förra hösten, men det är som det är. Två år är ändå två år. Nu hoppas jag att hela ryska idrottssystemet tar det på allvar och städar upp lite.

Får inte hissa flaggan

I december i fjol stängde antidopningsorganisationen Wada av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdata från Rusada. Ryssland överklagade beslutet till Cas, som nu alltså avgjort ärendet.

Redan 2015 stängdes ryska idrottare av från internationellt tävlande sedan professor Richard McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Avstängningen gällde till och med vinter-OS 2018. Enbart de ryska idrottare som kunde bevisa att de var rena och inte varit inblandade i dopningsskandalen i OS i Sotji 2014, fick tävla under neutral flagg.

Enligt beslutet av Cas får inte Ryssland söka eller arrangera mästerskap, förutom dem som redan är beslutade och som inte går att flytta.

Den ryska flaggan får inte hissas vid de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Publicerad: