Protesten mitt under föreningens julshow

Bar munkavle för att hylla de som vågat berätta om kränkningar och övergrepp: Hoppas de blir förebilder

Publicerad 2019-12-13

Julshowen hos Örnsköldsviks gymnastikklubb såg inte ut som den brukar.

Inför en fullsatt sporthall uppträdde sju tjejer mellan 16 och 23 år med munkavle i protest mot de kränkningar och den tystnadskultur som de upplever präglat sporten.

– Vi ser det både som en hyllning till de som vågat berätta men också som en inspiration till fler barn och ungdomar som ännu inte vågar berätta, säger tränaren Jennifer Pettersson.

Gymnastikens största stjärna Simone Biles har öppet berättat om sexuella övergrepp från en ledare och i Sverige bedömde gymnastikförbundet i februari i år en ledare som olämplig efter att träningsmiljön präglats av bestraffningar, utfrysning och bristfälligt näringsintag. Inom konståkningen gick i sin tur en rad aktiva i september i år ut i Dagens Nyheter och vittnade om vikthets och skadlig träning.

Historier som rullats upp tack vare modiga vittnesmål från de aktiva själva. Något de nu tackas för av tjejerna i Örnsköldsviks gymnastikklubb.

”Mörkertalet är obehagligt”

Tränaren Jennifer Pettersson har, liksom flera tjejer i träningsgruppen, egen erfarenhet av problemen. Efter att ha gått ut offentligt har Örnsköldsvikstränaren också blivit en stödfunktion för barn och ungdomar över hela Sverige.

– Jag får privata meddelanden nästan varje dag på framförallt Instagram från gymnaster men också av konståkare. Jag hoppas därför att den här dansen kan sprida sig över Sverige eftersom jag verkligen tror att den kan inspirera fler att våga berätta. För mörkertalet i Sverige i dag är obehagligt. Det finns många.

Pettersson beskriver hur många som hör av sig till henne upplever att föreningen de tränar i alltid tar tränarens sida och att de därför inte vågar berätta av rädsla för att bli utfrysta ur sina träningsgrupper. En utveckling som skulle radera ut både ett starkt intresses som viktiga sociala sammanhang.

– Det råder en tystnadskultur och är du ensam om att våga träda fram är risken att du blir utfryst om ingen mer vågar haka på.

”Fler skulle haka på än de kan hantera”

Hennes upplevelse är också att förbund och föreningar gärna tystar ner problemen.

– Det är för obekvämt att ta upp på bordet och jag tror att det är för att de inser att fler skulle kunna haka på än de kanske kan hantera i dag. Min upplevelse är att de flesta inte har någon jättebra krisplan för det här även om gymnastikförbundet nu verkligen vänt och försökt hjälpa till.

Varför tror du att gymnastiken och konståkningen är drabbad?

– Det finns en ledarkultur men jag vill inte bara skylla på det. Det är som kring NHL (den nordamerikanska ishockeyligan) nu där flera ledare avslöjats och vissa säger att det handlar om kulturen inom ishockeyn och att det därför också är synd om ledarna. Men det är ändå ledarna som skapat kulturen. Jag blev väldigt illa behandlad när jag var gymnast och har valt att göra någonting annorlunda. Du kan inte skylla på kulturen eftersom det är du som ledare som bestämmer vilken ledare du vill vara. Det är vi som skapar kulturen. Det är vi som bestämmer hur den ska vara. Alla ledare har ett jätteviktigt ansvar.

Hur upplevde du tjejernas uppträdande?

– Det var väldigt känslosamt för de som dansade och jag bara skakade på rösten eftersom ämnet fortfarande är så känsligt. Men det här var bland det bästa vi gjort. Jag kan inte beskriva modet och jag beundrar de här tjejerna så otroligt mycket. De är så starka och det är så kul att de vågar göra något av vad de varit med om. Att de vänder det här till något bra och inspirerar andra till att våga. Jag hoppas att de blir förebilder för resten av Sveriges barn och ungdomar.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln