”Naturligt för oss kvinnor”

BP-spelarna om klubbens initiativ med gratis mensskydd

Publicerad 2021-07-16

På toaletter och i sjukvårdsväskor.

Om Brommapojkarnas flick- och damspelare behöver menstruationsskydd finns de numera nära till hands.

Initiativet bidrar till ett öppet klimat kring ett ämne som historiskt varit tabubelagt.

– Det är något som är naturligt för oss kvinnor och att då kunna ha tillgång till mensskydd när vi behöver det är bra, säger Amanda Halvarsson.

Grimsta IP har damsektionens ungdomslag faciliteter som ger bra förutsättningar. Här kan de unga kvinnliga spelarna byta om, lämna sina träningskläder för tvätt och äta mellanmål.

Sedan i våras finns det också små röda plastlådor inne på toaletterna. Tamponger i den enda, bindor och trosskydd i den andra.

U-spelarna Saga Swedman och Amanda Halvarsson, båda 17 år, välkomnar klubbens initiativ att dela ut gratis menstruationsskydd till föreningens flickspelare från 13 år och upp till spelarna i klubbens damlag.

– Man blev direkt positivt inställd, det är en bra sak. Det är något som är naturligt för oss kvinnor och att då kunna ha tillgång till mensskydd när vi behöver det är bra. Vissa vågar inte prata om det, men då kan man gå och ta utan att säga någonting, säger Amanda Halvarsson och fortsätter:

– Det kan ju komma från ingenstans och då kan jag gå till våra tränare och säga det och kanske ta en värktablett om man behöver det. Jag känner mig väldigt bekväm med att säga det och de är väldigt förstående.

– Mensen kan komma oväntat. Man har ofta med sig eget skydd, men inte alltid och därför är det skönt att det finns tillgängligt här. Så man inte behöver oroa sig, menar Saga Swedman.

”Försöker sätta sig in i flickfotbollen”

De ser båda ett symbolvärde i att de röda lådorna finns på plats och att tränarteamet har med menstruationsskydd i sjukvårdsväskan.

– Jag tycker att det visar att de satsar på alla och att jämställdhet är viktigt när de ger oss kvinnor förutsättningar vi förtjänar med det vi går igenom. De har visat att de lyfter fram oss kvinnor, säger Amanda.

Saga nickar instämmande:

– Flicksatsningen i BP, alltså på akademisidan, är lite nyare än på killsidan och jag tycker att det visar att BP tar det på allvar när man tar sådana här initiativ. De försöker sätta sig in i flickfotbollen, säger hon.


En av toaletterna i IFK Västerviks klubbhus är ämnad för föreningens flickor och kvinnor. I medicinskåpet i omklädningsrummet finns menstruationsskydd som klubben köpt in.

Madelene Elb, ledare och spelare i damlaget, tog initiativet som på många sätt är självklart men få klubbar gjort.

– Det är inte en så stor insats av en klubb. Vi erbjuder skoskavsplåster och mycket annat, då borde vi kunna ha mensskydd också. Vi ser till att tjejerna har en egen toalett som de kan använda i samband med träningar och där finns ett litet medicinskåp där det finns skydd och där de kan hämta diskret om mensen kommer plötsligt eller att man inte hade med sig i träningsväskan, konstaterar hon och berättar vidare.

– Klubben vill se över vilka förbättringar vi kan göra och då lyfte jag detta under pandemin. Alla ska ha lika förutsättningar för sitt idrottande.

Hon känner till föreningar i Västervik som följt efter och hoppas att insatsen leder till ett öppnare klimat, men vill också att integritet har sin plats.

Det kan ju vara så att de får sin mensdebut i samband med träning.

Det handlar om att avdramatisera och skapa förutsättningar.

– Vi har pratat med ungdomslagen och berättat att det finns där om spelarna behöver. Man har olika förtroende för sina ledare, alla kanske inte vill fråga om det finns bindor och tamponger. Det kan ju vara så att de får sin mensdebut i samband med träning.

Hon hoppas också att initiativet är en start på ett större fokus på den kvinnliga fysiologin.

– Vi har suttit och pratat om de frågorna i vårt tjejlag hur man ska tänka kring matcher och träningar. Sen är det svårt eftersom alla inte har samma cykel, men att man kan prata om det leder till att man kan förstå mer, säger Madelene Elb.

Madelene Elb, IFK Västervik. Ett medicinskåp med gratis mensskydd finns i IFK Västerviks klubbhus.

Tillbaka på Grimsta IP. Här pågår eftermiddagens förberedande verksamhet. Kansliet håller på att runda av dagen, utanför i sommarvärmen anländer spelare för kvällens träningspass.

Jackie Bachteler, sportchef för flicksektionen inom BP, säger att det finns en stolthet i klubben över steget man tagit. Inte minst för föreningens yngre spelare.

– Det är häftigt att våra yngre spelare inte känner att det är ett tabu att tala om menstruationen utan är öppna om det och ser det som en normal sak man går igenom, säger hon.

– Det är jättebra att de känner att vi tar dem på allvar, påpekar Erik Wahlroth, tränare för flickor 08.

Vill lära sig mer än de får i skola och idrott

Jackie Bachteler ser greppet som en del i en satsning kring den kvinnliga fysiologin.

– Det finns tyvärr inte så mycket forskning ännu, men vi hoppas att det kommer. Så man vet hur man ska belasta kroppen i de olika faserna i cykeln, säger hon.

Jackie Bachteler.

Varken Amanda eller Saga har fått kunskap under sin fotbollssatsning eller skolgång och vill gärna lära sig mer.

– Vissa kan tycka det är svårt att träna när man har mensvärk, en del kan tycka att det är skönt. Jag kan känna mig lite trög men inte mer. Fast det hade varit kul att veta hur det påverkar en fysiskt, säger Saga Swedman och påpekar:

– Då hade man kunnat anpassa för att få bättre resultat. Jag går en idrottsinriktning och det är inget vi tar upp där specifikt. Det hade varit kul om man hade gjort det.

De röda lådorna med gratis mensskydd är i alla fall en start.

Följ ämnen i artikeln