Längdskidor

Ex-stjärnan protesterar mot ny abortlag

Av: 

Emil Eiman Roslund

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Abortlagen blir strängare i Polen.

Ett besked som får tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk att rasa.

– Vårt land överger föräldrar, säger hon.

Godkända skäl för att göra abort blir färre i Polen. Efter domstolsbeslut är det numera förbjudet att göra abort vid kännedom om att fostret är skadat.

Justyna Kowalczyk, som vunnit dubbla OS- och VM-guld, var en av tusentals polacker som protesterade mot lagändringen. 37-åriga pensionerade längdåkaren drabbades själv av ett missfall 2013.

– Hur kan man döma en kvinna att bära ett barn som kommer att dö strax efter födseln? Hur kan en familj fördömas för att hålla en varelse vid liv när läkare inte ger hopp om något annat än att den kommer bli en grönsak?, säger Justyna Kowalczyk.

”Hemskt”

Abort i Polen är med undantag tillåtet om graviditeten kommer från våldtäkt, incest eller om den utgör en hälsorisk för modern. Kowalczyk anser att den strikta synen på abort är märklig i ett land där majoriteten av befolkningen är katoliker.

– I dag kan fostret undersökas mycket tidigare under graviditeten. Varför använder vi inte kunskapen som resten av världen gör? Vårt land överger föräldrar, det är hemskt att vi går tillbaka i tiden.

Kowalczyk avslutade karriären efter OS i Pyeongchang 2018. Förutom mästerskapsgulden tog hon 50 vinster i världscupen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blir kaossäsongen: ”Får inte komma in”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Justyna Kowalczyk

Polen

Abort